Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Βουλιάζουν οι τιμές στα λεμόνια σε απόγνωση οι παραγωγοί, έφτασαν τα 40 λεπτά το κιλό

Βουλιάζουν οι τιμές στα λεμόνια σε απόγνωση οι παραγωγοί, έφτασαν τα 40 λεπτά το κιλό

Αγροτικά Νέα 🕔October 8, 2021

Συνεχίζεται να είναι υποτονική η ζήτηση λεμονιών λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγόμενων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν απαξιωθεί τα ελληνικά λεμόνια και οι τιμές παραγωγού να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου μας είπε τα εξής: «αυτή την εποχή γίνεται συγκομιδή των λεμονιών ποικιλίας Ιντερντονάτο.

Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά από τις εισαγωγές. Έφεραν λεμόνια τον Αύγουστο σε μεγάλες ποσότητες και τώρα δεν μπορούν να πουληθούν.

Εκτός από Τουρκία εισάγουν από Αργεντινή και Ισπανία. Οι ισοτιμίες νομισμάτων σε Τουρκία και Αργεντινή έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι ανταγωνιστικά απέναντι στα ελληνικά.

Οι Ισπανοί πουλάνε αποθέματα από ψυγεία σε χαμηλές τιμές.

Πολλοί παραγωγοί στην περιοχή σταμάτησαν τις κοπές ή συγκομίζουν σε πολύ χαμηλές ροές. Και αυτό συμβαίνει σε μια χρονιά που έχουμε μειωμένη παραγωγή. Πάνω από την Λάρισα δύσκολα να φτάσει το λεμόνι από την περιοχή μας.

Οι τιμές παραγωγού πέρσι ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η συγκομιδή από 60 λεπτά το κιλό, τώρα έχει πέσει στα 40 με 45 λεπτά. Η Λαχαναγορά πουλά χοντρική στα 60 λεπτά. Από αυτή την κατάσταση όλοι είναι χαμένοι. Επίσης δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην αγορά. Κανείς δεν γνωρίζει από που είναι τα λεμόνια που αγοράζει. Ουσιαστικά απαξιώνεται η καλλιέργεια».

Ο κ. Κώστας Κάτσακλας, παραγωγός και έμπορος από την Πρέβεζα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζήτηση για λεμόνια στην αγορά.

Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα από Τουρκία. Η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά η αγορά παγωμένη. Η τιμή παραγωγού έχει μειωθεί κατά 20 λεπτά σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και οι παραγωγοί δεν μπορούν πια να πιάσουν τιμή τα 50 λεπτά. Η λαχαναγορά πουλάει αυτή την εποχή χοντρική στα 50 λεπτά. Οι παραγωγοί με αυτές τις τιμές δεν μπορούν να κάνουν κοπές».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr