Τονώθηκε λίγο η ζήτηση πριν και εντός των εορτών, όμως η προσφορά είναι μικρή από τους παραγωγούς.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος, μεγαλοπαραγωγός μαρουλιού και iceberg από την περιοχή του Πύργου Ηλείας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «πολύ καλά εξελίχθηκε η τιμή παραγωγού στα μαρούλια την περίοδο των εορτών, με τις τιμές να φθάνουν τα 35 με 40 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές ισχύουν και σήμερα και φαίνεται πως υπάρχει προοπτική να διατηρηθούν ψηλά για δυο λόγους. Πρώτον, λόγω του ότι ήδη τα μαρούλια είναι λίγα και δεύτερον, γιατί από τις 20 του μήνα αρχίζουν οι φυτεύσεις καρπουζιού στα θερμοκήπια στην περιοχή μας, ακολουθούν την καλλιέργεια του μαρουλιού χρονικά από τους ίδιους τους παραγωγούς που βάζουν μαρούλι. Πολύ καλά πάει και το iceberg, με τις κοπές να έχουν ήδη αρχίσει. Για το iceberg ο παραγωγός πιάνει έως και 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό. Το αρνητικό βέβαια είναι πως με εξαίρεση την περίοδο των γιορτών, η ζήτηση ήταν περιορισμένη λόγω περιορισμένων διαθέσιμων πόρων του καταναλωτικού κοινού».

Ίδια εικόνα έχει για τα μαρούλια αλλά και τα iceberg και ο κ. Βασίλης Δρούζας, ιδιοκτήτης φυτωρίου και γεωπόνος από τα Ίρια, μια περιοχή με εξέχουσα θέση στην καλλιέργεια και την αγορά των κηπευτικών. Όπως μας εξήγησε ο κ. Δρούζας είναι η εποχή που πολλοί αγρότες με θερμοκήπια αλλάζουν καλλιέργεια και πάνε σε φυτεύσεις καρπουζιού και πεπονιού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει την διαθεσιμότητα στα μαρούλια, αλλά και στα iceberg, που ακολουθούν καλή πορεία όσον αφορά στις τιμές τους.

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, έμπειρος παραγωγός κηπευτικών με παρουσία στις λαϊκές του Αγρινίου, της Βόνιτσας, της Λευκάδας, της Αμφιλοχίας και της Κατούνας δήλωσε στον ΑγροΤύπο σχετικά με τα μαρούλια πως είναι… δυσεύρετα αυτή την εποχή με αποτέλεσμα να πιάνουν τιμές έως 45 λεπτά το τεμάχιο στην χονδρική και 75 λεπτά – 1 ευρώ στον πάγκο της λαϊκής. Σύμφωνα με τον ίδιο, παραμονές Χριστουγέννων αλλά και Πρωτοχρονιάς που άλλα χρόνια υπήρχε μεγάλη κίνηση στην αγορά, φέτος τα πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από υποτονικά.

Για σημαντική έλλειψη προσφοράς σε μαρούλι κάνει λόγο από την πλευρά του και ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών και συνεταιριστής από τα Μέγαρα, με ιδία άποψη για το γίνεται στη λαχαναγορά. Όπως λέει ο ίδιος,τέλος, η ζήτηση είναι πεσμένη και οι τιμές έχουν φτάσει έως τα 45 λεπτα.

Προέλευση του άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts