agelades_1

Το φετινό σλόγκαν της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεταιρισμών (ICA) για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, 7 Ιουλίου, ήταν: Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία. Και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργάνωσε εκδήλωση στην έδρα του (Πλ. Γεμιστού 14, ΑΧΑΡΝΑΙ, περιοχή Βουστάσιο Κοντογιάννη) με την μορφή ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ με θέμα: Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία, ως συνέχεια της εκστρατείας «ΣΩΣΤΕ το ΓΑΛΑ», και της ανάγκης για Βιώσιμες Συμβιωτικές λύσεις για τοπική ανάπτυξη.

 

Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε στην ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ της 7-7-2018, αποφασίσθηκε η εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών επιθυμίας για συμβίωση να ολοκληρωθεί την Δευτέρα, στις 15 Οκτ 2018, την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας. Η Αγρότισσα είναι η βάση της αγροτικής κοινωνίας, και σε αυτήν οφείλεται η έναρξη της καλλιέργειας και της εκτροφής οικόσιτων ζώων, που είναι η βάση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, και επακόλουθα των θεσμών.

Το κύριο εξωτερικό χαρακτηριστικό της εκστρατείας «Γάλα-Συνεργατισμός-Αγρότισσα» είναι ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής (210 2400242, ktinotrofoiattikis@gmail.com) δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμπολίτες να εκφράσουν την καλή τους διάθεση για συμβίωση όλων των συμπολιτών με την συνυπογραφή αυτής της επιθυμίας. Όπως είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας, 6906962549) μέχρι στιγμής έφθασαν στα γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής καταστάσεις με 1000 υπογραφές, ενώ άλλες 229 ηλεκτρονικές υπογραφές συγκεντρώνει το δημόσιο ψήφισμα στο (https://secure.avaaz.org/el/petition/DIMOSIA_SOSTE_TO_GALA_MAS/).

Οι Κτηνοτρόφοι της Αττικής επιβίωσαν αειφόρα στην Αττική επί αιώνες, μέχρι σήμερα, είπε ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος, 6992893199), και επιθυμούν, μέσα σε κλίμα συνεννόησης και συμβίωσης, να συνδιαμορφώσουν, μαζί με τους νεοαφιχθέντες συμπολίτες τα τελευταία 20-30 χρόνια, μέχρι τον Οκτ 2018, ένα νέο «συμβόλαιο», που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής, ώστε οι κατά τόπους κοινωνίες μας να γίνουν βιώσιμες, με όλους μαζί και να επιβιώσουν με τις καλύτερες δυνατές ωφέλειες για όλους.

Η Τοπική Ανάπτυξη είναι «… μια διαδικασία στην οποία ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων μιας δεδομένης περιοχής ή περιβάλλοντος παίρνει και υλοποιεί κοινωνικά υπεύθυνες αποφάσεις, η πιθανή συνέπεια των οποίων είναι η καλυτέρευση των συνθηκών ζωής μερικών ατόμων χωρίς να χειροτερεύουν οι συνθήκες ζωής άλλων». Πλέον η ανάπτυξη δεν ορίζεται ως αποκλειστικό θέμα οικονομικό, ούτε αντικείμενο μιας ελίτ επιστημόνων ή εξουσιών, αλλά των πολιτών, όλων των πολιτών μαζί … Και για αυτήν την τοπική ανάπτυξη ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής δρα συνεχώς τα τελευταία πέντε (5) χρόνια.

Ο κ Κώστας Κατσίκης, βουλευτής υπαίθρου Αττικής, αναφέρθηκε στις αρχές του συνεργατισμού και στην ανάγκη για βιώσιμες κοινωνίες. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία, το Σαββατόβραδο, 7 Ιουλίου 2018, που κράτησε μέχρι τις 23.30, ακούστηκαν πολλές σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» προτίθεται να υπογράψει ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής για την προώθηση των παραδοσιακών τυριών της Αττικής και του πρόβειου κρέατος της Αττικής.
  • Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής πρέπει να πάει σε όλες τις ανοικτές εκδηλώσεις που γίνονται στην Αττική, τόσο για επίδειξη τυροκόμησης, όσο και για συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξης, για βιώσιμες κοινωνίες.
  • Τα αγροτικά επαγγέλματα, και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι είναι εκτεθειμένοι σε πολλές αγροτικές επαγγελματικές ασθένειες και σε αγροτικά ατυχήματα.
  • Ανάμεσα στις αγροτικές επαγγελματικές ασθένειες αναφέρθηκαν: κατάθλιψη, άγχος, αυτοκτονίες (λόγω απομόνωσης), οικονομική ανασφάλεια, βία, εξάρτηση από ασταθείς καιρικές συνθήκες, έλλειψη κινητικότητας, παιδική παραμέληση, εκτεταμένο-24ωρο συνεχές ωράριο εργασίας ή διαθεσιμότητας, έλλειψη αδείας και πολλά άλλα.
  • Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής ήδη από το 2013 στα πλαίσια του Νόμου 4056/2012 κατάφερε και από τα 240 μέλη του τότε υπέβαλαν αιτήσεις τακτοποίησης-άδειες 230 κτηνοτρόφοι, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόνον 34 τακτοποιήσεις- άδειες.
  • Αλλά και στον Νόμο 4351/2015 υπεβλήθησαν 59 αιτήσεις και μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε καμιά τακτοποίηση-άδεια.
  • Ο «λευκός χρυσός», το γάλα μας, είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, υφίσταται τα αντίποινα της επιτυχίας να πληρώνονται τα αγροτικά προϊόντα σε 60 ημέρες. Δηλαδή οι μεταποιητές-γαλακτοβιομηχανίες, δημιούργησαν μια μορφή εναρμονισμένων πρακτικών και διέκοψαν απότομα την αγορά γάλακτος με διάφορους ισχυρισμούς.
  • Ίσως μια μοναδική δυνατότητα είναι η ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ των αγροτών (νόμος 4235/2014), όπου όμως αντιμετωπίζονται σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.emvolos.gr

Recommended Posts