Όπως μας λένε έμπειροι βιοκαλλιεργητές ακροδρύων, η επιτυχία της καρυδιάς εξαρτάται από την περιοχή καλλιέργειας, ενώ οι υψηλές απαιτήσεις της σε θρέψη οδηγούν σε ελλειμματική παραγωγή συγκριτικά με την συμβατική γεωργία. 

Μιλήσαμε με τον κ. Νέστορα Γιάννη, βιοκαλλιεργητή ακροδρύων με δική του μεταποιητική μονάδα.

Το κτήμα του βρίσκεται σε υψόμετρο 900m στην περιοχή των Γρεβενών. Έχει συνολικά 1.700 δέντρα σε μία έκταση 100 στρεμμάτων.

Οι ποικιλίες των δέντρων είναι η Hartley, η Chandler και η Κ12. Όπως μας εξηγεί ο κ. Νέστορας «η βιολογική καλλιέργεια στην καρυδιά είναι εφικτή καθώς στην συγκεκριμένη τοποθεσία τα κτήματα είναι απομονωμένα από άλλες καλλιέργειες και δεν υπάρχουν μολύνσεις από εχθρούς που θα μπορούσαν να μεταφερθούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος επιζήμιος εχθρός της καρυδιάς είναι η καρπόκαψα (Cydia pomonella). Σε χαμηλότερα υψόμετρα όπου καλλιεργούνται και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή των Γρεβενών δεν μπορεί να γίνει εύκολα η βιολογική γεωργία.

Παρακολουθούμε τον εχθρό με αυτοσχέδιες παγίδες. Στην αρχή της εμφάνισης του εντόμου εντοπίζουμε τα αρσενικά με τη χρήση των παγίδων. Γίνεται η προσέλκυση και η θανάτωσή τους καθώς εμφανίζονται πρώτα και έχουμε εικόνα για την αύξηση του πληθυσμού και για τον προληπτικό ψεκασμό που πρέπει να εφαρμόσουμε.

Μόλις εχθές ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των καρυδιών. Υπήρχε οψίμιση παραγωγής 10 ημέρες γεγονός που οφείλεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πιο αναλυτικά, στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και στην έλλειψη βροχοπτώσεων στις αρχές φθινοπώρου, που είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα να σοκαριστούν και να συρρικνωθούν οι καρποί. Τώρα με τον αέρα των τελευταίων ημερών έπεσαν όλοι οι καρποί κάτω. Υπάρχει επομένως απώλεια παραγωγής κατά 30% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.

Αναφορά με την επεξεργασία και εμπορία του καρπού έχουμε καθετοποιημένη μονάδα, διαθέτουμε σπαστήρα και πουλάμε το τελικό προϊόν ως ψίχα σε διάφορες συσκευασίες.

Διαθέτουμε το προϊόντα μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, την Ρουμανία, την Κύπρο και τη Φιλανδία.

Οι τιμές είναι 30% υψηλότερες από τα αντίστοιχα καρύδια συμβατικής γεωργίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο :  https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts