τρακτερ

Το πακέτο μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μετά το 2020 αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 22 και αύριο Τρίτη 23 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Στα βασικά θέματα που χρειάζονται διευκρίνιση, προκειμένου να καταλήξει η συμφωνία, βρίσκονται οι ορισμοί του «ενεργού αγρότη» και του «νέου αγρότη».

Αναλυτικότερα, σε εκτενές ενημερωτικό σημείωμα της Πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε., αναφέρονται τα εξής:

«Με τις τριμερείς διαπραγματεύσεις για το πακέτο μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ σε πλήρη εξέλιξη, η Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς για την τρέχουσα κατάσταση. Γενικά, και μετά από 14 τριμερείς διαλόγους (από το Νοέμβριο του 2020), σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε ορισμένες διατάξεις των τριών κανονισμών της δέσμης μεταρρυθμίσεων.

Οι υπουργικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν από τους τρεις κανονισμούς της ΚΑΠ, όπου οι συννομοθέτες πρέπει ακόμη να σφυρηλατήσουν συμφωνία. Η Προεδρία θα επιδιώξει να συγκεντρώσει υπουργική συμβολή σε αυτά τα ζητήματα και, με ανανεωμένο πολιτικό προσανατολισμό, να στοχεύσει στην περαιτέρω προώθηση των διαπραγματεύσεων, ιδίως σε έναν «σούπερ τριμερή διάλογο» την ίδια εβδομάδα.

Η Προεδρία ζήτησε έναν διευρυμένο τριμερή διάλογο («υπερ τρίλογος») όπου θα συζητηθούν από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ορισμένα ανοιχτά ζητήματα από τους τρεις κανονισμούς παρουσία του Πορτογάλου Υπουργού Γεωργίας κ. Céu Antunes.

Ορισμένα από τα κύρια θέματα όπου οι θέσεις των συννομοθετών δεν είναι ευθυγραμμισμένες και στα οποία θα επικεντρωθούν οι υπουργοί κατά τη συζήτηση του Συμβουλίου μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής:

-Στοχευόμενες πληρωμές: περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τους ορισμούς του «ενεργού αγρότη» και του «νέου αγρότη». την εθελοντική ή υποχρεωτική μείωση των πληρωμών (ανώτατο όριο), τις εθελοντικές ή υποχρεωτικές πληρωμές για τους μικρούς αγρότες, τις προαιρετικές ή υποχρεωτικές αναδιανεμητικές πληρωμές και άλλες διατάξεις.

-Νέο μοντέλο παράδοσης: περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τον αριθμό των δεικτών αποτελεσμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για την επισκόπηση της απόδοσης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, τους ελέγχους υπό όρους και την απλοποίηση του μοντέλου.

-Διαχείριση της αγοράς και έκτακτα μέτρα: περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τις δημόσιες παρεμβάσεις και τα ιδιωτικά βοηθήματα αποθήκευσης, τα τιμολόγια για το εμπόριο με τρίτες χώρες, τους κανόνες ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις.

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Παράλληλα, οι υπουργοί στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά τον κανονισμό του Συμβουλίου σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2021 και, για τα αποθέματα βαθέων υδάτων, για το 2021 και το 2022, όσον αφορά τα κοινά αποθέματα με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, το Συμβούλιο θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ικανότητα των φυτοϋγειονομικών μέτρων να προστατεύουν από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς που απειλούν τη γεωργία. Η συζήτηση θα επιτρέψει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα και θα συμβάλει στην αύξηση της προβολής του θέματος και του Διεθνούς Έτους για την Υγεία των Φυτών. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2020 έτος αφιερωμένο στην υγεία των φυτών. Λόγω της πανδημίας COVID-19, το διεθνές έτος θα συνεχιστεί έως τον Ιούνιο του 2021.

Ακόμη, οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν δημόσια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τη χρήση βιολογικών παραγόντων κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών. Οι ζώντες μακροοργανισμοί, όπως τα έντομα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί των χημικών φυτοφαρμάκων. Η εισαγωγή αυτών των μακροοργανισμών στην ΕΕ μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωσή τους σε όλες τις χώρες. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση κάθε πιθανού κινδύνου που σχετίζεται με αυτούς τους παράγοντες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts