Skip to content

Βαγγέλης Αποστόλου: «βάλαμε τάξη στον αγροτικό χώρο, οι αγρότες από εδώ και πέρα θα ξέρουν πότε θα πληρωθούν»

Αποστόλου

«Αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, διότι είναι ο χώρος που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Αγροτική Παραγωγή, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα.

Σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου είπε πως «βάλαμε τάξη στο χώρο», επισημαίνοντας πως οι αγρότες από εδώ και πέρα θα ξέρουν πότε θα πληρωθούν.

Όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι «συνολικά η φορολογία του αγροτικού χώρου για τα εισοδήματα του 2016, είναι πολύ λιγότερη από το παρελθόν» και συμπλήρωσε πως «καθιερώθηκε για πρώτη φόρα σε επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα το ατομικό αφορολόγητο».

Ο υπουργός επισκόπησε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σχετικά με την αγροτική παραγωγή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο, «με στόχο να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες, όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και όσων επισκέπτονται την χώρα».

Σχετικά με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ. Αποστόλου είπε πως «είμαστε η κυβέρνηση που έκανε πράξη την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση», ενώ όσον αφορά το κόστος παραγωγής, δήλωσε πως «οραματική πράξη είναι ο κάθε κτηνοτρόφος να έχει τη δική του λιβαδική μονάδα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων, λέγοντας πως την Πέμπτη μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες, της χώρας αρμέγματος για το γάλα, και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές, σε όλα τα σημεία που πωλείται το κρέας και τα σκευάσματά του.

Τέλος, σχετικά με την υπόθεση των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως «πρέπει να υπηρετήσουμε τη βάση του συνεργατισμού για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου».

Στόχος η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας

«Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, με όραμα ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης και σε μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τη γεωγραφική της θέση, τη βιοποικιλότητα και το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό της».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο του 4ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που γίνεται στη Λάρισα.

«Στις επαφές που είχα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου –ανέφερε ο κ. Κόκκαλης σχετικά με την επίσκεψή του στο Κατάρ- φάνηκε έντονα το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή, ενώ εντύπωση μου προκάλεσαν τα εύσημα που εισέπραξε η ελληνική αποστολή για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ώστε να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης».

Ακόμα, ο κ. Κόκκαλης μίλησε για τον «σύγχρονο αγρότη» ο οποίος όπως είπε, «είναι ο κατ’ επάγγελμα αγρότης»:

«Ο κατ’ επάγγελμα αγρότης έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, δημιουργώντας νέες βάσεις για το αγροτικό εισόδημα, ώστε να διεκδικεί επάξια την αξιοπρέπειά του και την ολοένα και μεγαλύτερη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Πρόσφατα, σε ερώτηση στη Βουλή, επεσήμανα την ανάγκη να πιστοποιηθεί το επάγγελμα του αγρότη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση, την οργάνωση και την αποκλειστική ενασχόληση με τη γη του».

Κατά τον κ. Κόκκαλη, ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας βρισκόταν για χρόνια σε μια παρελκυστική πορεία, με ασαφή στρατηγική και ανεπαρκή σχεδιασμό από πλευράς πολιτικής ηγεσίας. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, οι αγρότες έχασαν την πίστη τους στην Πολιτεία και στη γη τους, και στερημένοι από την ικμάδα και τη δημιουργικότητα, ανέμεναν την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agrocapital.gr

Recommended Posts