βαμβάκι

Με αυξημένα στρέμματα σε Λάρισα και Καρδίτσα, καθώς και σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και, στον αντίποδα, με μείωση, όπως φαίνεται, των στρεμμάτων που σπάρθηκαν με βαμβάκι στον Έβρο, καθώς αποθάρρυνε το πράσινο σκουλήκι που έπληξε πέρσι το βαμβάκι, ολοκληρώθηκε το στάδιο της σποράς στις περισσότερες περιοχές. Σε γενικές γραμμές, η πρώτη φάση της καλλιέργειας εξελίσσεται χωρίς προβλήματα ή σοβαρές προσβολές από εχθρούς.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα προβλήματα, στη διαδικασία των σπορών, καθώς στη Λάρισα οι έντονες βροχοπτώσεις εξανάγκασαν σε εκτεταμένες επανασπορές, ενώ αντίστοιχα σε περιοχές της Στερεάς, όπως στην Κωπαΐδα, οι μεγάλες ποσότητες νερού πήγαν τις σπορές πίσω, με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχουν ολοκληρωθεί, και οι βαμβακοκαλλιεργητές εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις μιας χρονιάς που δείχνει να είναι όψιμη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΣΕΡΡΕΣ
Ικανοποιητική η εικόνα της καλλιέργειας

Ομαλά και χωρίς προβλήματα από ασθένειες και ζιζάνια εξελίσσεται η καλλιεργητική περίοδος στο βαμβάκι στους νομούς Θεσσαλονίκης και Σερρών. Οι σπορές στον Νομό Θεσσαλονίκης καθυστέρησαν κατά μία εβδομάδα, λόγω καιρικών συνθηκών, και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του μήνα και είναι σε πολύ μικρό ποσοστό όψιμες, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαλγάρων, Φάνης Αλμπάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καιρικές συνθήκες είναι, προς το παρόν ευνοϊκές, ενώ οι προθέσεις σποράς είναι κατά 10%-15% αυξημένες. Σημειώνεται ότι στην περιοχή, λόγω ορυζώνων, γίνεται κατά κύριο λόγο αμειψισπορά.

Ίδια ακριβώς εικόνα επικρατεί και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με τις σπορές να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Σερρών, Νικόλαο Ρόιδο, οι προθέσεις σποράς είναι αυξημένες κατά 10%-15%, κυρίως λόγω αντικατάστασης του ηλίανθου, του καλαμποκιού και των σιτηρών. Εκτιμάται πως φέτος η καλλιέργεια θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 280.000 στρέμματα, όταν το 2018 ήταν 255.000 στρέμματα.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Όψιμες σπορές, ακόμα φυτεύουν στην Κωπαΐδα

Το δικό τους αποτύπωμα στο βαμβάκι άφησαν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα. Οι μεγάλες ποσότητες νερού που κάλυψαν τα χωράφια είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν χρονικά οι σπορές πιο πίσω. Ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σποράς σε διάφορες περιοχές της Κωπαΐδας. Στα υπόλοιπα σημεία της Βοιωτίας που δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα με το νερό, ήδη τα φυτά βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αν και αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ο θρίπας και η μελίγκρα, είναι νωρίς για ψεκασμούς στο βαμβάκι.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts