κανναβη

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη φαρμακευτική κάνναβη κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Α. Χαρίτσης, με βασικό στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής ώστε το τελικό προϊόν να είναι ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.

Η έν λόγω τροπολογία έχει τίτλο: «Άδεια παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή ξηρού ανθού για εξαγωγή και εγχώρια διάθεση» και το πλήρες κείμενό της έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2».

Θέμα : «Άδεια παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή ξηρού ανθού για εξαγωγή και εγχώρια διάθεση»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα βουλευτική τροπολογία προτείνεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, τόσο με τη μορφή του ξηρού ανθού, όσο και εκχυλίσματος, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση στη διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι η συσκευασία έως τριάντα (30) γραμμαρίων, όπως ρυθμίζεται στο σχέδιο νόμου, για τον αποξηραμένο ανθό θα επιβαρύνει με ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος τις εταιρείες παραγωγής αφού απαιτούνται εξοπλισμοί ακριβείας που στοιχίζουν πολύ ακριβά και παράλληλα θα πρέπει να ανταγωνιστούν εταιρείες άλλων χωρών όπου το επιτρεπόμενο βάρος ξηρού ανθού για εξαγωγή φθάνει τα 400 gr (Πορτογαλία). Είναι αυτονόητοότι όσο ελαττώνεται το επιτρεπόμενο βάρος συσκευασίας του ξηρού ανθού φαρμακευτικής κάνναβης, τόσο αυξάνεται το τελικό κόστος παραγωγής του προϊόντος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μη φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και να αποτρέπονται επενδύσεις στον κλάδο. Για το λόγο αυτό προτείνεται η προσαρμογή της ποσότητας της συσκευασίας σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ποσότητες που καθορίζονται στη διεθνή αγορά, όπως π.χ. στην Πορτογαλία, η οποία είναι μια χώρα ανάλογου μεγέθους με την χώρα μας και ανταγωνιστική προς εμάς.

Προτείνεται επίσης, η κατάργηση της παραγράφου 2 που επιβάλλει στον παραγωγό, την υποχρεωτική κατάθεση αίτησης για προϊόν άλλη μορφής από αυτήν του αποξηραμένου ανθού. Μια τέτοια υποχρέωση συνιστά έναν υπέρμετρο παρεμβατισμό στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να διαμορφώνουν οι ίδιες, το business plan τους και να εφαρμόζουν τις αναπτυξιακές τους πολιτικές. Επιπλέον η υποχρεωτική κατάθεση αίτησης για προϊόν άλλης μορφής, που θα ελέγχεται από τον ΕΟΦ θα προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις, αφού στην παρούσα φάση ο ΕΟΦ δεν είναι σε θέσει ακόμη να αξιολογήσει τις φαρμακοτεχνικές μορφές των τελικών προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης, ελλείψει επαρκών καταχωρημένων επιστημονικών δεδομένων (π.χ. αποτελέσματα κλινικών μελετών). Επιπλέον, η υποχρέωση αυτή θα συνιστούσε μια περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση στις εταιρείες παραγωγής ξηρού ανθού.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδω: https://www.agro24.gr

Recommended Posts