Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί οι καλλιέργειες ντομάτας στην Τριφυλία από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, όπου η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσής του δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του.

Για τον λόγο αυτό αλλά και επειδή οι επιπτώσεις από την πανδημία έχουν πλήξει το εισόδημα των παραγωγών, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ζητά την ενίσχυση των παραγωγών.

«Η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και o τρόπος μετάδοσής του δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του. Επιπλέον, οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες. Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις σημαντικά μειωμένα.

Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την πανδημία έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί επίσης προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Στέλιο Πέτσα αντίστοιχα.

Προέλευση: https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts