Αγροτική κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Συλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, στην είσοδο της πόλης των Φιλιατρών.

 

Αγροτική κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Συλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, στην είσοδο της πόλης των Φιλιατρών.

Όπως αναφέρουν στο κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας υπάρχει πρόβλημα από το αυξημένο κόστος παραγωγής. Το ρεύμα έχει αύξηση 200%, τα καύσιμα 50% το πυρηνόξυλο που χρησιμοποιούν στα θερμοκήπια και αυτό έχει αύξηση 50%.

Τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 80-150% ανάλογα τον τύπο, καθώς και τα φυτοφάρμακα (40%), οι σπόροι (30%) τα νάυλον κάλυψης (30%) και τα υλικά συσκευασίας (40%).

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των καλλιεργειών, τον διπλασιασμό των ημερομισθίων, την αύξηση τιμών στον καταναλωτή.

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν στα ίδια επίπεδα και αρκετές φορές έχουν πτωτική τάση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Επίσης πρόσφατα ανακοινώθηκε η αύξηση των εισφορών του ΕΦΚΑ κατά 10%.

Ζητάμε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του ΕΛΓΑ και πλήρη αποζημίωση των ζημιών αλλά και αύξηση του αφορολογήτου των αγροτών.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Καθιστούν το επάγγελμα του αγρότη μη βιώσιμο, αποτρεπτικό για τους νέους, ενισχύουν την επισιτιστική κρίση και επιτείνουν την ερήμωση των αγροτικών περιοχών.

Διαμαρτυρόμαστε και αναμένουμε άμεσες λύσεις.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, «δεν θα πρέπει να ξεγελαστούν οι αγροτες από τις συγκυριακές υψηλές τιμές του ελαιολάδου που έχουμε φέτος. Τον επόμενο χρόνο αν επανέλθει η παραγωγή στις άλλες χώρες της Μεσογείου μπορεί να έχει το ελαιόλαδο την τύχη της σταφίδας. Επίσης οι δυναμικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής έχουν πολύ υψηλό κόστος. Οι αγρότες δεν μπορούν να διαμορφώσουν τις τιμές στο ράφι ενώ την ίδια στιγμή έχουν μεγάλες απώλειες εισοδήματος».

Ο Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το κόστος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχει φτάσει σε μαγάλα ύψη. Από την άλλη δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες. Έχουμε έρθει σε επαφή και με τους Αγροτικούς Συλλόγους της Κρήτης και προχωράμε από κοινού στις δράσεις με στόχο την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το αγροτικό επάγγελμα».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts