τομάτα

Διαπιστώσεις :Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου μετά τις έντονες βροχοπτώσεις σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στους Νομούς Μαγνησίας Καρδίτσας Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα:

1. Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό-γκρίζο ή μαύρο χρώμα. Ενώ στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.

2. Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

3. Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα φύλλα, στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στην περιφέρεια του ελάσματος, οι οποίες γρήγορα αποκτούν βαθύ καστανό ή μαύρο χρώμα.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. ‘Οπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

Oι φυλλορύκτες είναι μικρές κιτρινόμαυρες ή γκριζόμαυρες μύγες μήκους 2mm . Διαπιστώσεις: Την εμφάνιση τους έκαναν οι φυλλορύκτες σε καλλιέργειες με Τομάτες θερμοκηπίου στο Νομό Μαγνησίας. Αναμένονται και στους άλλους νομούς.

Συμπτώματα: Οι προνύμφες κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα των φυτών με αποτέλεσμα την πρώιμη φυλλόπτωση και μείωση της απόδοσης των φυτών Τα διατροφικά τσιμπήματα που προκαλούνται από τα ακμαία θηλυκά μειώνουν επίσης την παραγωγή της καλλιέργειας.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agrocapital.gr

Recommended Posts