«Αρνείται» η Δυτική Ελλάδα να δει το πρόβλημα που δημιουργείται στο προϊόν και την τιμή της ελιάς ΠΟΠ Καλαμών από την υπουργική απόφαση Αποστόλου,

κι αυτό για άλλη μια φορά φάνηκε στη μεγάλη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα με τη συμμετοχή πολλών φορέων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των κομμάτων.

Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λακωνίας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, και συμμετείχαν εκτός από τους προέδρους των αντίστοιχων Επιμελητηρίων, βουλευτές των νομών, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχοι πόλεων, όπως και οι πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων Ελιάς.

Η Μεσσηνία εκπροσωπήθηκε από το βουλευτή Περικλή Μαντά, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρο, τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γιώργο Φάβα, εκπρόσωπο της «Ένωσης Μεσσηνίας» και τον πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ, Σταύρο Αδαμόπουλο.

Κατακρήμνιση τιμών
Όπως τόνισε μετά την τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ξυγκώρος, έγινε μια πρώτη συζήτηση των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος, να δημιουργηθεί ένας «οδικός» χάρτης για τη λύση του γρίφου που έχει προκύψει με την απόφαση «Αποστόλου» και να προστατευτεί το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

«Από τη στιγμή που έχουμε ένα προϊόν ΠΟΠ, πρέπει με κάθε τρόπο να το προστατεύσουμε κυρίως από τις αθρόες εξαγωγές. Με τη συγκεκριμένη απόφαση κυκλοφορεί και από άλλες χώρες με πολύ χαμηλή τιμή και έτσι έχουμε κατακρήμνιση της τιμής. Πρέπει πρώτα να βρούμε τρόπο να προστατεύσουμε το προϊόν και η επέκταση είναι το επόμενο βήμα. Η απόφαση “Αποστόλου” δημιούργησε σύγχυση στην παγκόσμια αγορά και επικράτησαν οι φθηνότερες αγορές. Οι εξαγωγές αιγυπτιακών ελιών Καλαμών αυξήθηκαν κατά 138%. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα το πρόβλημα. Δώσαμε το δικαίωμα στον ξένο ανταγωνισμό να χρησιμοποιεί ένα δικό μας όνομα ΠΟΠ. Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να επανέλθει η κανονικότητα για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα και αυτή είναι το προϊόν που παράγεται στη Μεσσηνία», τόνισε ο κ. Ξυγκώρος.

Το «βιολί» της η Δυτική Ελλάδα
Δυστυχώς, όμως, οι παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας φαίνεται να κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα αυτό. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την τηλεδιάσκεψη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τονίζεται από τον εκεί περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη: «Η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν επειδή καλλιεργείται και παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας και όχι μόνο στη Μεσσηνία. Και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε το συγκεκριμένο προϊόν ως εθνικό».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε πως κάθε διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην υπάρχουν δικαστικές διενέξεις και προσφυγές, αλλά και ότι πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσουν όλοι, εάν η Υπουργική Απόφαση 331/20735/2018 δημιουργεί ή όχι πρόβλημα σε ένα προϊόν που είναι ΠΟΠ.

Όπως επισήμανε, η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση επέτρεψε την εξαγωγή ελιών με τη θεσμοθετημένη ονομασία «Κalamata Οlives» χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ΠΟΠ, ενώ αντιθέτως – σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη – εάν ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση βάσει της προσφυγής που έχει καταθέσει στο ΣτΕ ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τότε θα δημιουργηθεί ένα κενό εξαγωγών της τάξης των 65-70 χιλιάδων τόνων, που δε θα μπορεί να το καλύψει μόνη της η παραγωγή της Μεσσηνίας, που φτάνει μόλις τους 2.500 τόνους. Πρόσθεσε, δε, ότι μία τέτοια εξέλιξη, ασφαλώς θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τρίτες χώρες και να μπουν στη διεθνή αγορά εις βάρος του εθνικού προϊόντος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

 

Recommended Posts