Οι επιπτώσεις από την καταστροφική τριετία για το αιγοπρόβειο γάλα θα μπορούσαν να είχαν εξομαλυνθεί αν δεν γινόταν ο καυγάς για τον κτηνίατρο εκτροφής.

Εκεί που το γάλα έφευγε µε 70 λεπτά το κιλό και οι στάνες έκλειναν η µία µετά την άλλη, αν κάποιος ενηµέρωνε τους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους ότι υπάρχει η δυνατότητα πριµοδότησης 61 ευρώ ανά ζώο ετησίως για πέντε χρόνια ώστε να µειώσουν την πυκνότητα του ζωικού τους κεφαλαίου κατά 30% κρατώντας και λίγο πρωτόγαλα για τα νεογέννητα, σήµερα η τύχη του Μέτρου 14 «Καλή διαβίωση των ζώων» θα ήταν διαφορετική.

Άλλωστε και οι Ιρλανδοί, το µέτρο αυτό το έχουν κάτι σαν συνδεδεµένη ενίσχυση για τους παραγωγούς τους, οι οποίοι µάλιστα ζητάνε για φέτος και αυξηµένη επιδότηση, λόγω δυσκολιών που αντιµετωπίζουν.

Ωστόσο την ώρα που κατέρρεε η κτηνοτροφία και το συγκεκριµένο εργαλείο µπορούσε να προκηρυχθεί, ΠΟΓΕ∆Υ (Πανελλήνια Οµοσπονδία Γεωτεχνικών ∆ηµοσίων Υπαλλήλων) και ΠΕΚ∆Υ (Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων ∆ηµοσίων Υπαλλήλων) ανησυχούσαν για το ποιος θα πάρει τη δουλειά των ελέγχων και της τεχνικής στήριξης, στέλνωντας το θεσµό του «κτηνιάτρου εκτροφής» που ήταν απαραίτητος για να τρέξει το Μέτρο, για έλεγχο από το Συµβούλιο της Επικρατείας.

Όπου, µε τη σειρά του το ΣτΕ, έκκρινε τελικά ως συνταγµατικό το θεσµό (απόφαση 451/2018). Εντούτοις το Μέτρο µε απόφαση των διαχειριστικών αρχών πέρσι, τελικά καταργήθηκε, και σύµφωνα µε το αιτιολογικό: «Κατά την επόµενη προγραµµατική περίοδο το µέτρο θα ανασχεδιαστεί και θα προταθεί εκ νέου, λαµβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδοµένα αντισυνταγµατικότητας ή µη της θεσµοθέτησης του κτηνιάτρου εκτροφής, που κατά την περίοδο του αρχικού σχεδιασµού του Μέτρου δεν υπήρχαν».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agronews.gr

Recommended Posts