Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Το κύμα ανόδου των τιμών παραγωγού αλλάζει τα δεδομένα και επιταχύνει τις γεωργικές επενδύσεις

Το κύμα ανόδου των τιμών παραγωγού αλλάζει τα δεδομένα και επιταχύνει τις γεωργικές επενδύσεις

Αγροτικά Νέα 🕔October 7, 2021

Καινούργια δεδομένα στον ευρύτερο τομέα της αγροτικής παραγωγής δημιουργεί η κατακόρυφη άνοδος των τιμών παραγωγού σε κομβικά προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες συνεδριάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Με το σκληρό σιτάρι στα 50 λεπτά το κιλό, το καλαμπόκι κοντά στα 30 και το σύσπορο βαμβάκι γύρω από τα 75 λεπτά το κιλό, είναι φυσικό οι εν λόγω καλλιέργειες να αποκτούν νέο νόημα για τους παραγωγούς και να επηρεάζουν καταλυτικά τις επιλογές τους το επόμενο διάστημα.

Η συζήτηση που μονοπωλεί τα αγροτικά καφενεία είναι που θα φθάσει αυτή η άνοδος και κατά πόσο το επίπεδο αυτό των τιμών θα διατηρηθεί και τη νέα εμπορική περίοδο.

Σημειωτέον ότι στο σύνολο των παραπάνω περιπτώσεων γίνεται λόγος για υπερδιπλασιασμό των τιμών από τους μέσους όρους της τελευταίας 10ετίας,

είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 30 χρόνια και εντάσσεται στις ανακατατάξεις που καθορίζουν διεθνώς τις συνθήκες στην αγροτική παραγωγή για μεγάλες περιόδους.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι από μια εκμετάλλευση 1.000 στρεμμάτων με σκληρό σιτάρι και απόδοση 500 κιλά το στρέμμα η ετήσια πρόσοδος μπορεί να ξεπεράσει τις 250.000 αντί των 125.000, ενώ αντίστοιχα στο βαμβάκι μπορεί να φθάσει τις 375.000 αντί των 187.000 τα προηγούμενα χρόνια.

Η πρόβλεψη αποκτά ιδιαίτερο νόημα για το σκληρό σιτάρι του οποίου η σπορά αρχίζει μέσα στο μήνα, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές,

αφορά ωστόσο το σύνολο του προγραμματισμού των αγροτικών εκμεταλλέυσεων για την επόμενη χρονιά.

Η αίσθηση που υπάρχει αυτό το διάστημα είναι ότι τελευταίες εξελίξεις αποδυναμώνουν κατά κάποιο τρόπο το ρεύμα αναδιαρθρώσεων που καταγράφεται εδώ και καιρό στον αγροτικό χώρο, καθώς κάνει ξανά τις ετήσιες καλλιέργειες ελκυστικές και προσοδοφόρες.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr