Είναι ένα παράπονο που ακούγεται σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς οι καλλιεργητές τροφίμων παλεύουν με τις κυματιστές συνέπειες των κλειδαριών για να περιορίσουν το ξέσπασμα

που έχουν καταστραφεί οι αλυσίδες εφοδιασμού και η αυξημένη ζήτηση.

Αν και ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την ήπειρο είναι άνισος, πολλοί αγοραστές αισθάνονται τη συμπίεση.

Στη Γερμανία, οι Τιμές των φρέσκων τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν 10% τον Απρίλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία γεωργικών αγορών AMI.

Το κόστος των λαχανικών αυξήθηκε σχεδόν κατά 30%, λόγω των αυξήσεων των τιμών για το μπρόκολο και το κουνουπίδι που εισάγονται συχνά από τη Γαλλία και την Ισπανία – οι οποίοι αγωνίστηκαν να προσελκύσουν αρκετούς ξένους εργαζομένους στη συγκομιδή λόγω του κλεισίματος των συνόρων.

Στη Γαλλία επίσης, ορισμένα φρούτα και Λαχανικά έχουν γίνει πιο ακριβά από την έναρξη των μέτρων περιορισμού στα μέσα Μαρτίου, με την ένωση καταναλωτών UFC-Que Choisir να αναφέρει αύξηση κατά 9% κατά μέσο όρο. Τα φρέσκα προϊόντα κοστίζουν εν μέρει επειδή πολλά από τα ράφια αυτή τη στιγμή προέρχονται από γαλλικά αγροκτήματα, δήλωσε ο Jacques Creyssel της ομοσπονδίας λιανικής FCD, προτρέποντας τους αγοραστές να καλωσορίσουν την αλλαγή.

“Οι γαλλικές φράουλες κοστίζουν 70 έως 100% περισσότερο από τις ισπανικές … αλλά είναι μια αύξηση που βοηθά τους Γάλλους αγρότες”, είπε.

Στην Πολωνία, όπου η αγροτική βιομηχανία έχει πληγεί από ξηρασία πάνω από τα δεινά του κοροναϊού, τα μήλα διπλασιάστηκαν στην τιμή τους κατά τη διάρκεια του έτους.

Αλλά δεν είναι μόνο οι περιορισμοί στα σύνορα της Ευρώπης και οι επακόλουθες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς και τα σημεία συμφόρησης των μεταφορών που έπληξαν τα πορτοφόλια.

Η αλλαγή της ζήτησης, επίσης, οδήγησε σε απροσδόκητες μεταβολές των τιμών.

Στην Ιταλία, οι Τιμές για τα πορτοκάλια και τα λεμόνια έχουν αυξηθεί καθώς οι καταναλωτές φτάνουν σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C με την ελπίδα να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ανέφερε η εφημερίδα Il Messaggero, επικαλούμενη το γεωργικό ινστιτούτο Ismea.

Η Ελλάδα έχει δει υψηλότερες Τιμές για τα λεμόνια και τα ακτινίδια.

Στην Ισπανία, που ονομάστηκε «ο κήπος λαχανικών της Ευρώπης» λόγω των περιζήτητων εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, το υπουργείο γεωργίας δήλωσε ότι το υψηλότερο κόστος παραγωγής σε όλη την τροφική αλυσίδα δεν επηρέασε την τελική τιμή για τους καταναλωτές «με σημαντικό τρόπο».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts