δάση

Όπως επισημαίνει το Ismea, αφού έφτασε στο ρεκόρ των 13,4 εκατ. διανυκτερεύσεων το 2018, ο τομέας του αγροτουρισμού στην Ιταλία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση κύκλου εργασιών.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν για το 2020 μια συνολική απώλεια για τον τομέα περίπου 970 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 65% του κύκλου εργασιών.

Η απώλεια που υπολογίστηκε από τo Ismea είναι κυρίως το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ζήτησης από ξένους τουρίστες, καθώς μόνο από ξένους που δεν θα πάνε στην Ιταλία προβλέπεται μια μείωση κύκλου εργασιών για τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις 59% (στις συνολικές διανυκτερεύσεις), κάτι που μεταφράζεται σε εκτιμώμενα έσοδα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι απώλειες και στον Ελληνικό αγροτουρισμό, όπως έχει έγκαιρα επισημάνει με σχετικό του ρεπορτάζ στην αρχή της κρίσης ο ΑγροΤύπος

Σε αυτό, επισημαίνει το Ismea, πρέπει να προσθέσει κανείς και την πτώση της εγχώριας ζήτησης μετά το lockdown, καθώς χάθηκε και η περίοδος του Πάσχα. Από την παύση του εσωτερικού αγροτουρισμού, οι απώλειες στον κύκλο εργασιών, εκτιμώνται σε 200 εκατ. ευρώ το 2020.

Στις απώλειες αυτές, καταλήγει το Ismea, πρέπει να προσθέσει κανείς και ακόμα 70 εκατ. ευρώ απωλειών, λόγω ακυρώσεων επισκέψεων σε αγροτουριστικές μονάδες, από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, που γίνονται την περίοδο Απριλίου-Μαΐου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts