Tο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ ανακοίνωσε ότι αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ στη βιώσιμη χρήση των υδάτων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο έλεγχος, που μόλις ξεκίνησε, θα φανεί χρήσιμος στο πλαίσιο της εν εξελίξει μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί τη νέα περίοδο εφαρμογής της ΚΑΠ να καταθέσει στην ΕΕ σχέδιο στρατηγικής, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στην αύξηση του κόστους άρδευσης.

«Οι γεωργοί είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες γλυκών υδάτων, αλλά και από τους πρώτους που πλήττονται από τη λειψυδρία», δήλωσε η κ. Joëlle Elvinger, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για τον έλεγχο. «Σκοπός του ελέγχου μας είναι να διαπιστώσουμε συγκεκριμένα κατά πόσον η δράση της ΕΕ και των κρατών μελών της στον τομέα της γεωργίας είναι κατάλληλη και αποτελεσματική όσον αφορά την εφαρμογή και την επιβολή των αρχών που διέπουν τη βιώσιμη διαχείριση αυτού του ζωτικού πόρου», προσθέτει.

Η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτων ανάγεται στην οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα του 2000, η οποία εισήγαγε, μεταξύ άλλων, αρχές για τη βιώσιμη διαχείρισή τους. Στόχος της προσέγγισης αυτής είναι η πρόληψη της υποβάθμισης των υδατικών συστημάτων και η εξασφάλιση μιας καλής κατάστασης από άποψη ποιότητας και ποσότητας για όλα αυτά τα συστήματα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι ελεγκτές θα αξιολογήσουν κατά πόσον οι πολιτικές της ΕΕ προάγουν τη βιώσιμη χρήση των υδάτων στη γεωργία. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουν:

  • κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενσωματώσει τις αρχές που διέπουν τη βιώσιμη χρήση των υδάτων στους κανόνες για την ΚΑΠ
  • κατά πόσον τα κράτη μέλη εφαρμόζουν αυτές τις αρχές και παρέχουν κίνητρα για τη βιώσιμη χρήση των υδάτων στη γεωργία.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας στη χώρα μας έγινε με βάση το νόμο 3199/2003. Λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και ποικίλες δυσκολίες χρηματοδότησης των απαραίτητων προγραμμάτων και μελετών, ο πρώτος κύκλος των σχεδίων διαχείρισης των 14 διαμερισμάτων της χώρας περατώθηκε το 2015, αντί του 2009, που προέβλεπε η οδηγία. Η εξαετής αυτή καθυστέρηση είχε ως συνέπεια την καταγγελία της χώρας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και την επιβολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέσμευση ποσού περίπου 2.5 δισεκατομμυρίων από τα περιφερειακά προγράμματα χρηματοδότησης έργων υδατικών πόρων.

Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης των σχεδίων το Δεκέμβριο του 2017, αντί του 2015 που έλεγε η Οδηγία, μείωσε την καθυστέρηση στα 2 χρόνια, πέτυχε την αρχειοθέτηση της καταδίκης της χώρας και αποδέσμευσε το ποσό από το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ.

Ο τρίτος κύκλος του προγράμματος και κυρίως η εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης της καλής κατάστασης των υδάτων λήγει το 2021 και η χώρα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να επιτύχει το στόχο της Οδηγίας για εξοικονόμηση των υδάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts