Στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας θα βρεθούν σημαντικές ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων, που παρουσιάζουν κάποια επιθυμητά ποιοτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά για την εγχώρια και διεθνή αγορά.

Με στόχο την αξιολόγηση, τη βελτίωση, την ανάδειξη, την αξιοποίηση, αλλά και τη διάδοσή τους και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα ροδάκινα του Βόλου, της ποικιλίας Λεμονάτα, το φιρίκι Πηλίου (προϊόν ΠΟΠ) και τα κεράσια ποικιλίας Τσολακέϊκα, από τα ορεινά της Πέλλας και τραγανά Εδέσσης. Είναι τα οπωροφόρα που θα μελετηθούν μέσω του ερευνητικού προγράμματος GrEatFruit. Το οποίο υποβλήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Στόχος του τριετούς προγράμματος, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» η εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και συντονίστρια του έργου Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, είναι η διάσωση μερικών από τις σημαντικότερες παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες φυλλοβόλων οπωροφόρων. Η αξιολόγηση κάποιων κλώνων, η δημιουργία υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού, η καταγραφή και η βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας. Αλλά και συντήρησης των καρπών, η βελτίωση της γευστικής ποιότητας, ο εντοπισμός και επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτές, η διάδοση της καλλιέργειας και σε άλλες περιοχές και, γενικότερα, η παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας για τον καταναλωτή.

Η ερευνητική διαδικασία

Καθώς οι σύγχρονες καλλιέργειες απαιτούν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως οι ποικιλίες να είναι παραγωγικές, να έχουν ανθεκτικότητα σε ασθένειες και σε δυσμενείς συνθήκες περιβάλλοντος, η ποιότητα των καρπών να είναι άριστη κ.ά.

Μέσω του προγράμματος θα ερευνηθούν

-ποια υποκείμενα θα χρησιμοποιηθούν και πάνω σε ποιες ποικιλίες θα εμβολιαστούν,

-τι καλλιεργητικές φροντίδες θα χρησιμοποιηθούν.

Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί στην άρδευση, στη θρέψη, στην φυτοπροστασία, στην εποχή συγκομιδής. Όπως και στη σωστή μετασυλλεκτική διαχείριση για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα των προϊόντων.

«Μέσα στους πληθυσμούς που καλλιεργούνται υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Η ερευνητική διαδικασία θα επικεντρωθεί στο να εντοπίσουμε γονιδιακά τα καλύτερα άτομα. Να τα επιλέξουμε, να τα πολλαπλασιάσουμε σωστά. Να αναπτύξουμε καλλιεργητικά πρωτόκολλα φιλικά προς το περιβάλλον για τη δημιουργία άριστων και ασφαλών προϊόντων διατηρώντας πάντα τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ποικιλιών. Όπως και στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά». Αναφέρει η συντονίστρια του έργου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts