Μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, να άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της ροδακινιάς,

απαντώντας σε ερώτηση έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (κ.κ. Τζάκρη, Βαγενά, Βέττα, Καρασαρλίδου, Κόκκαλη, Σκούφα) πριν από λίγες ημέρες στη βουλή, όμως οι αγρότες δενδροκαλλιεργητές δεν… δείχνουν να ενθουσιάζονται σε μια τέτοια περίπτωση. Κι αυτό γιατί, όπως επεσήμανε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «ναι, το ροδάκινο μας έκανε νοικοκυραίους, μπορώ να πω απερίφραστα, όμως με τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες προσπαθούμε να καλλιεργούμε τα τελευταία χρόνια ροδάκινα (επιτραπέζια, συμπύρηνα), δηλαδή τα ακριβά αγροεφόδια και τις χαμηλές τιμές, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι.

Για εμάς τους δενδροκαλλιεργητές, το να βγάλουμε μια ποικιλία ροδακίνων από τα χωράφια μας και να την αντικαταστήσουμε με μια άλλη, δεν σημαίνει πως δίνουμε λύση σ’ ένα ζήτημα σαν και αυτό. Εμείς, βλέποντας την υπερπαραγωγή που υπάρχει και το πρόβλημα της διοχέτευσής της, έχοντας χάσει μάλιστα από το 2014 μια πολύ μεγάλη και χρυσοφόρα αγορά που υπήρχε με τη Ρωσία, στην οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο από την Ε.Ε. από τότε και υφίσταται έως σήμερα, είχαμε προτείνει την εκρίζωση στρεμμάτων καλλιέργειας ροδακινιάς και αποζημίωσης μας (όπως το 2003) και εν συνεχεία τη στροφή σε μια πιο δυναμική καλλιέργεια, που θα έχει να κάνει με ακτινίδια, λοτούς, κεράσια, βερύκοκα και αμυγδαλιές».

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι όσον αφορά στην υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας ροδακινιάς, επισημαίνεται πως στο «ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2021» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, ειδικότερα, στο Στόχο 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Αγροτικού τομέα, δράση 1.11», περιλαμβάνεται το Υποέργο 1: Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, στο οποίο αναφέρεται και η Αναδιάρθρωση δενδροκαλλιεργειών. Σ’ ό,τι αφορά δε τον προϋπολογισμό της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, ανέρχεται σε 350.000.000 ευρώ (3.000 ευρώ ανά στρέμμα).

«Εκτιμήσεις των ζημιών και αποζημιώσεις όσο πιο σύντομα γίνεται»

Για τον Τάσο Χαλκίδη, πάντως, αυτό που προέχει τώρα είναι να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι εκτιμήσεις των ζημιών που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί (από τον παγετό της 24ης Μαρτίου και το χαλάζι που έπεσε στις αρχές Απριλίου) από τους γεωπόνους. «Είδαμε την Παρασκευή (χθες) γεωπόνους στα χωράφια της περιοχής μας, εδώ στην Κουλούρα, αλλά εμείς θέλουμε να γίνει πρόσληψη όσων περισσοτέρων γεωπόνων δύναται να γίνει, ώστε να έχουμε σε σύντομο χρόνο τις εκτιμήσεις τους για τις ζημιές και τις αποζημιώσεις που πρέπει να πάρουμε, στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε σε υποχρεώσεις μας και να επιβιώσουν οι οικογένειές μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ενώ, όπως ανέφερε, ο ίδιος, χθες εξέπνευσε συνάμα ο χρόνος κατάθεσης των δηλώσεων των ροδακινοκαλλιεργητών για τις ζημιές που υπέστησαν στους οικείους ανταποκριτές τους.

Μάλιστα, ο Τάσος Χαλκίδης προειδοποίησε πως «εάν δεν γίνει προσπάθεια να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατάληξη πάνω σ’ αυτό το θέμα, τότε άλλη επιλογή δεν μας μένει από το να προβούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts