Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση του covid-19, το διεθνές εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ παρέμεινε ισχυρό κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2020.
Οι εξαγωγές της ΕΕ των 27 για τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2020 έφθασαν σε συνολική αξία τα 105,5 δισ. ευρώ (αύξηση 2,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019), ενώ οι εισαγωγές την αξία των 72,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 1,7%).
Ως αποτέλεσμα αυτών, για τους πρώτους επτά μήνες του 2020, το πλεόνασμα εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων ανήλθε σε 32,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αύξηση 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Τα παραπάνω είναι μεταξύ των κύριων ευρημάτων της τελευταίας μηνιαίας εμπορικής έκθεσης για τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2020, που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κίνα εξακολούθησε να είναι ο μεγαλύτερος προορισμός ανάπτυξης για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ. Οι αυξημένες πωλήσεις χοιρινού κρέατος (των οποίων η αξία εξαγωγής στην Κίνα τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου), το σιτάρι, τα παραπροϊόντα σφάγιων και οι βρεφικές τροφές είχαν αύξηση 2,55 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι εξαγωγές της ΕΕ, όπως το κριθάρι και το σιτάρι, σημείωσαν επίσης έντονη απόδοση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, κυρίως στη Σαουδική Αραβία (όπου η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 562 εκατομμύρια ευρώ), στο Μαρόκο (αύξηση 368 εκατομμυρίων ευρώ) και στην Αλγερία (αύξηση 337 εκατ. ευρώ). Η αξία των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκε επίσης στην Ελβετία (κατά 365 εκατομμύρια ευρώ) και στην Ουκρανία (αύξηση 275 εκατομμύρια ευρώ).
Μείωση 452 εκατομμυρίων ευρώ σημειώθηκε στην αξία των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τα οινοπνευματώδη και το κρασί, τους χυμούς φρούτων και το τυρί, ενώ η αξία των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων μειώθηκε κατά 451 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω σόγιας.
Η αξία των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 927 εκατομμύρια ευρώ. Τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ, τα ζυμαρικά και τα γλυκά, καθώς και η σοκολάτα και τα ζαχαροπλαστικά ήταν από τις κύριες κατηγορίες προϊόντων που παρουσίασαν πτώση. Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ27 στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 359 εκατομμύρια ευρώ, με αξιοσημείωτες πτώσεις στις εξαγωγές κρασιού, κρέατος πουλερικών, βουτύρου, παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών και ζώντων ζώων.
Δυσκολίες στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων καταγράφηκαν επίσης σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, όπου η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 288 εκατομμύρια ευρώ και 284 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Οι πτώσεις στην αξία των εισαγωγών στην ΕΕ σημειώθηκαν σε σχέση με προϊόντα από την Ουκρανία (κατά 457 εκατομμύρια ευρώ) και την Ινδία (κατά από 253 εκατομμύρια ευρώ).
Οι υψηλές εισαγωγές κραμβόσπορων και κολοκυθιού, σιταριού και σόγιας οδήγησαν σε αύξηση αξίας εισαγωγής 590 εκατομμυρίων ευρώ από τον Καναδά, ενώ οι αυξήσεις στο φοινικέλαιο οδήγησαν σε αύξηση των τιμών εισαγωγής από την Ινδονησία (622 εκατομμύρια ευρώ) και την Μαλαισία (352 εκατομμύρια ευρώ). Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην αξία των εισαγωγών από τη Βραζιλία (όπου οι σπόροι σόγιας δείχνουν αύξηση 519 εκατομμυρίων ευρώ) και την Τουρκία (άλμα 404 εκατομμυρίων ευρώ, με επικεφαλής τους ξηρούς καρπούς και τα εσπεριδοειδή).
Ορισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ παρουσίασαν εξαιρετική απόδοση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εξαγωγικές αξίες σημειώθηκαν στις περιπτώσεις του χοιρινού κρέατος (αύξηση 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) και του σιταριού (αύξηση 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ), ακολουθούμενες από τους χονδροειδείς σπόρους (454 εκατομμύρια ευρώ), την ελαιοκράμβη και το ηλιέλαιο (αύξηση 325 εκατομμύρια ευρώ). Ωστόσο, σημειώθηκαν σημαντικές πτώσεις κατά την εξαγωγή αλκοολούχων ποτών: η αξία εξαγωγής οίνου μειώθηκε κατά 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ μειώθηκαν κατά 1,11 δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλες κατηγορίες προϊόντων που αντιμετώπισαν δυσκολίες ήταν τα ακατέργαστα δέρματα (των οποίων η αξία εξαγωγής μειώθηκε κατά 650 εκατομμύρια ευρώ) και το βαμβάκι (του οποίου η αξία μειώθηκε κατά 308 εκατομμύρια ευρώ).
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr