Τις έντονες ανησυχίες του εκφράζει ο κτηνοτροφικός σύλλογος δήμου Τυρνάβου, με σχετική επιστολή στον  υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, αναφορικά με τα νέα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ζητώντας από το υπουργείο, εγρήγορση και επαγρύπνηση αλλά και ενημέρωση για την εξέλιξη της ζωονόσου, ειδικά για το τι στέλεχος είναι η ζωονόσος και έναν μπορεί να γίνει εμβολιασμός, ο οποίος θα πρέπει να χορηγηθεί δωρεάν από το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή του υπουργού, ώστε να μην επαναληφθεί η καταστροφική χρονιά του 2014, όπου αποδεκατίστηκε σημαντικό μέρος του ζωικού κεφαλαίου και κλονίστηκαν οικονομικά οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας μας.

Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης, έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,

  Μετά από επικοινωνία που είχαμε με κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, θέλουμε να εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας, για τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού προβάτων, που υπήρξαν σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

 Ο φόβος επανάληψης της καταστροφικής χρονιάς του 2014 πλανάται πάνω από κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται, όπως προαναφέρθηκε, σε έντονη ανησυχία, για την περεταίρω εξάπλωση της ζωονόσου σε όλη τη χώρα, πράγμα το οποίο αν επαληθευτεί, θα έχει ολέθριες οικονομικές συνέπειες για όλους όσους ασχολούνται με την προβατοτροφία.

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε, όπως το ΥΠΑΑΤ αλλά και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του, να βρίσκονται σε εγρήγορση και επαγρύπνηση και παράλληλα να διενεργηθούν οι προβλεπόμενες εξετάσεις, ώστε να εξακριβωθεί ποιο είναι το στέλεχος της ζωονόσου και αν υπάρχει ενδεδειγμένο εμβόλιο, να ενημερωθούν άπαντες οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts