χρήματα, ευρώ, Πειραιώς

Την Τετάρτη (12 Μαΐου) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συζητήθηκε η προσφυγή που άσκησε κατά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιανουάριο του 2020, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που χορήγησε στους Έλληνες αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, γνωστού ως «πακέτο» Χατζηγάκη».

 Η χώρα μας έπρεπε να είχε ανακτήσει τις παράνομες αντισταθμιστικές ενισχύσεις.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στο κράτος μέλος, εφόσον δεν συμμορφωθεί με την απόφαση το συντομότερο. Μάλιστα, δεν απεδείχθη η επίκληση των ελληνικών αρχών για κοινωνικές αναταραχές από την ανάκτηση των ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 7ης Δεκεμβρίου 2011, η Ελληνική Δημοκρατία όφειλε να ανακτήσει εντός τεσσάρων μηνών τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις που χορήγησε μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κατά τα έτη 2008 και 2009, καθώς και να ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα απαραίτητα μέτρα προς αυτό το σκοπό.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ανέκτησε τις εν λόγω ενισχύσεις, ως όφειλε. Επίσης, η χώρα μας συνεχίζει να μην έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης.

Το Δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή λόγω παραβάσεως κράτους μέλους που άσκησε η Επιτροπή. Όπως αποφάσισε η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να ανακτήσει τις παράνομες αντισταθμιστικές ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στους Έλληνες γεωργούς.

Διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε, κατά τη λήξη της ταχθείσας από την Επιτροπή προθεσμίας (11 Ιουνίου 2012) , όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων από τους λήπτες τους. Πράγματι, οκτώ και πλέον έτη μετά την έκδοση της αποφάσεως της Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές δεν την έχουν ακόμη εκτελέσει.

Εξάλλου, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία ανακτήσεως των ενισχύσεων. Οι διοικητικές ή τεχνικές δυσχέρειες που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό των δικαιούχων δεν δικαιολογούν την κρίση ότι η ανάκτηση είναι τεχνικώς αδύνατη.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts