sitari_1, στάχια

Δέλεαρ οι περσινές καλές τιμές για τους παραγωγούς. Ζητούμενο οι καλύτερες αποδόσεις φέτος.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για παραγωγούς και γεωπόνους εξελίσσεται η εφετινή παραγωγή κριθαριού, βυνοποιήσιμου και ζωοτροφικού, με τις τιμές να παραμένουν σε υψηλά για τους παραγωγούς επίπεδα, γεγονός που γεννά προσδοκίες για καλές προσόδους και στο αλώνι.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου λέει στον ΑγροΤύπο ότι τα στρέμματα που καλλιεργούνται φέτος με κριθάρι στη Μαγνησία (περιοχή κυρίως Αλμυρού) είναι σταθερά σε σχέση με τα περσινά και πως όλα βαίνουν καλώς σε σχέση με την καλλιέργεια. Ζημιές ή προβλήματα δεν παρατηρούνται και μόλις ανέβει λίγο η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα, οι αγρότες, θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν επιφανειακή λίπανση, ώστε να υπάρχει επαρκές Άζωτο για μεγάλο διάστημα (1-1,5 μήνα). Πέρσι, μας υπενθυμίζει ο κ. Κούντριας, ήταν μια καταστροφική, λόγω των όψιμων παγετών, χρονιά, όσον αφορά στις στρεμματικές αποδόσεις. Οι ζημιές πέρσι είχαν προκληθεί από τον παγετό της 10ης Φεβρουαρίου. Πολύς κόσμος μάλιστα είχε κάνει ήδη λιπάνσεις. Σημειωτέον ότι οι τιμές του ζωοτροφικού στην περιοχή άρχισαν με 22-23 λεπτά το κιλά, για να ανέλθουν πιο μετά και στα 25-26 λεπτά ανά κιλό.

Ο Βασίλης Κωτούλας, γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι εκτάσεις με βυνοποιήσιμο κριθάρι που καλλιεργούνται φέτος στην χώρα είναι σταθερές σε σχέση με πέρσι, πιθανώς και ελαφρώς αυξημένες κατά 10% περίπου κι ότι οι καλλιέργειες εξελίσσονται ομαλά και δίχως προβλήματα. Κάποια κιτρινίσματα που ίσως παρατηρούνται σε ορισμένα κτήματα, λέει ο ίδιος, είναι στο εύρος του φυσιολογικού και σχετίζονται πιθανώς με τα κρύα και τυχόν αυξημένες υγρασίες. Επί τούτου, εκτιμά ο κ. Κωτούλας, ότι από την επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσουν επιφανειακές λιπάνσεις οι παραγωγοί, η κατάσταση και η εικόνα των καλλιεργειών θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts