Το υδατικό δυναμικό της Θεσσαλίας και ειδικότερα της λεκάνης απορροής του Πηνειού δέχεται, δεκαετίες τώρα, υπέρμετρη πίεση από τους χρήστες του δικτύου ύδρευσης και κυρίως τον γεωργικό τομέα, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι υδατικοί πόροι, ώστε να αποφευχθεί η ερημοποίηση και η περιβαλλοντική καταστροφή.

 

Το φράγμα Γυρτώνης, που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2013 από την εταιρία TERNA, προϋπολογισμού 38 εκατομμυρίων ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα και δαπανηρότερα έργα της περιοχής, μετά την κατασκευή του αφέθηκε στην τύχη του.

Οι αγρότες αγωνιούν για την τύχη του και καταγγέλλουν ότι σήμερα οι θύρες απορροής παραμένουν ανοικτές και αφύλακτες, τα πλεονάζοντα ύδατα του Πηνειού παραμένουν ανεκμετάλλευτα και το πολύτιμο νερό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άρδευση χύνεται στη θάλασσα, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε μόνιμη αναζήτηση νερού για τις καλλιέργειές τους. Ακόμα, από τις δέκα θύρες του φράγματος, οι οκτώ έχουν φράξει από ξύλα και άλλα υλικά, καθώς δεν πραγματοποιείται ούτε ο αναγκαίος καθαρισμός και τα απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα.

Η εργολαβία του φράγματος ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021. Τη διαχείριση έπρεπε να αναλάβει ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού (Τ.Ο.Ε.Β.). Ο Τ.Ο.Ε.Β. δήλωσε ότι θα το έκανε αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα αναλάμβανε το Κράτος το ετήσιο κόστος. Μετά από διαπραγματεύσεις με την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφασίστηκε να αναλάβει ο Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού τη λειτουργία, ο εργολάβος το κόστος φύλαξης και το Υπουργείο Υποδομών την πληρωμή του ρεύματος, αλλά προσωρινά και μόνο για το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου 2022. Άρα, έκτοτε το φράγμα παραμένει αφύλακτο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts