Την αποκατάσταση της αδικίας του 2014 εις βάρος των κτηνοτρόφων φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης.
Με ερώτησή του την οποία προσυπογράφουν 4 συνάδελφοί του και ζητεί να δοθεί στους παραγωγούς το υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης που τους οφείλεται από το 2014.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
Η Κυβέρνησή μας έχει επιδείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την κτηνοτροφία, γι’ αυτό και με την ψήφιση πρόσφατα του Πολυνομοσχεδίου έκανε πράξη και τις προεκλογικές δεσμεύσεις βάζοντας φρένο στη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και των παράνομων εισαγωγών. Στην αυτονόητη και επιβεβλημένη προσπάθεια στήριξης του κλάδου, ορθώς αποφασίστηκε να ανατεθούν στο Υπουργείο τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, εφόσον δεν μπορούν οι Περιφέρειες.
Επίσης, θετικές είναι και οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνουν την Ελλάδα για την περίοδο 2008-2012 και τους άδικους καταλογισμούς που της επιβλήθηκαν για το θέμα των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων, και οι οποίες σηματοδοτούν - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - την επιστροφή των προστίμων ύψους 466 εκατ. ευρώ.
Επειδή:
O ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια άλλαξε επί της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με τον Κανονισμό 1307/2013, προστέθηκαν οι ποώδεις, ξυλώδεις και φρυγανώδεις εκτάσεις, και βάση αυτού του Κανονισμού προχωρήσαμε τον Δεκέμβριο του 2014 στην ψήφιση του νόμου 4315 περιλαμβάνοντας τις παραπάνω εκτάσεις και στην Εθνική μας νομοθεσία…
Αυτές οι διαδικασίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προκειμένου οι κτηνοτρόφοι μας να απαλλαγούν από τον «εφιάλτη» της απώλειας των κοινοτικών ενισχύσεων...
Με τον κοινοτικό κανονισμό Omnibus δόθηκαν και οι απαραίτητες διευκρινήσεις επ΄ αυτού του ορισμού…
Αυτός ο Κανονισμός (1307/13) αποτέλεσε και τη βάση των επιχειρημάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να διεκδικήσουμε τα 466 εκατομμύρια - καταλογισμοί που είχε πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2008-2012, ενώ οι κτηνοτρόφοι εισέπραξαν ατόφιες τις επιδοτήσεις του. Παράλληλα δε, ο ίδιος Κανονισμός, συνέτεινε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο του 2020 που δικαιώνει τη χώρα μας για το θέμα των βοσκοτόπων…
Παρά το Σχέδιο Δράσης (action plan) που επέβαλε η Ε.Ε. το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2013 πληρώθηκε ατόφιο στους δικαιούχους, ενώ και το 2014 δόθηκε μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης από κοινοτικά κονδύλια στους δικαιούχους χωρίς το υπόλοιπο να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…
Ειδικότερα για το 2014 είχαν δεσμευτεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 126 εκ ευρώ για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά λόγω του Σχεδίου Δράσης (action plan) πληρώθηκαν μόλις τα 63 εκ ευρώ ενώ εκκρεμεί μέχρι σήμερα η επιστροφή στους δικαιούχους του υπολοίπου ποσού…
Εκκρεμεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή μας και για τα έτη 2013 -2014 και για τους καταλογισμούς που μας επιβλήθηκαν και η οποία αναμένεται να είναι θετική σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις με αποτέλεσμα να επιστραφούν επιπλέον κοινοτικά κονδύλια που αδίκως περικόπηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα το 2017 και 2018, με την κατακόρυφη πτώση των τιμών γάλακτος. Επιπλέον δε υπέστησαν και την φετινή απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας, γι’ αυτό και έχουν δρομολογηθεί και αποζημιώσεις για τα αμνοερίφια…
Η προηγούμενη κυβέρνησή μας, δια του τότε πρωθυπουργού αλλά και δια του Ερωτώντος - και τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - είχε δεσμευτεί ότι θα αναπληρώσει την απώλεια του εισοδήματος των κτηνοτρόφων εξ αιτίας της αναγκαστικής μείωσης της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014…
Ζητείται από τον Υπουργό:
Μέρος από τα 466 εκατομμύρια που αναμένεται να επιστραφούν στην χώρα μας να δοθούν στους κτηνοτρόφους στους οποίους και ανήκουν (υπόλοιπο Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2014). Ποσό το οποίο και θα ισοσκελισθεί από τα κοινοτικά κονδύλια που θα επιστραφούν από την Ε.Ε. για την περίοδο 2013 - 2014, καθώς βασίμως εκτιμάται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή μας και για τα συγκεκριμένα έτη θα είναι θετική.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr