ελιά

Η κατάσταση στον κλάδο συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη ΥπΑΑΤ – ΔΟΕΠΕΛ, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.

Τηλεδιάσκεψη σε κλίμα… μάλλον τεταμένο με την Διεπαγγελματική Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην τηλεδιάσκεψη κατεδείχθη για μια ακόμα φορά η απόλυτη σύγχυση που έχει επέλθει, αφενός ως αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης απόφασης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (Φεβρουάριος 2018), αφετέρου της γενικότερης στάσης της ελληνικής πολιτείας εδώ και δεκαετίες, έναντι ενός προϊόντος (ελιά Καλαμών), από το οποίο ζουν χιλιάδες οικογένειες σε πολλές περιοχές της χώρας και το οποίο εξασφαλίζει πολλά εκατομμύρια συναλλάγματος στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε λοιπόν πως το ΥπΑΑΤ προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το εισόδημα του έλληνα παραγωγού, να προστατέψει το προϊόν και τη χώρα έναντι των κανονισμών της ΕΕ, αλλά και να υπάρχει σαφής διαχωρισμός από την ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα (PDO Kalamata) της Μεσσηνίας.

Όπως πληροφορούμαστε, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μπει ένας νέος όρος, το Kalamata Variety, στις ελιές τις μεταποιημένες, γεγονός που βρίσκει σφόδρα αντίθετους, τόσο τη Διεπαγγελματική Ελιάς, όσο και τους μεταποιητές. Την διαφωνία επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, κ. Γιώργος Ντούτσιας, τονίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι προς όφελος των εξαγωγών και πως θα… πέσουν οι τιμές παραγωγού, αν γίνει αυτό, αφού θα υπάρχει σύγχυση ως προς το εμπορικό όνομα.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου βέβαια αναφέρουν ότι με την απόφαση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Φεβρουάριο του 2018 (που ζητούσαν μετ’ επιτάσσεως ΔΟΕΠΕΛ και ΠΕΜΕΤΕ και με την οποία επήλθε εξίσωση της ποικιλίας Καλαμών με το εμπορικό σήμα Kalamata Olives) εν ισχύ, σε περίπτωση που υπάρξει και το Kalamata Variety, θα έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στην αγορά τεσσάρων ειδών ελιές: Οι ΠΟΠ Καλαμάτα (PDO Kalamata), οι Kalamata Olives, οι Kalamata Variety και οι Καλαμών (Kalamon) Oilves, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Για το ζήτημα μιλήσαμε και με τον αναπληρωτή διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, κ. Γιάννη Πάζιο, ο οποίος επιμένει σε άμεση κατάργηση της απόφασης Αποστόλου, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έδωσε το δικαίωμα σε Τουρκία, Αίγυπτο και άλλες χώρες να διακινούν Kalamata Olives και έδωσε έδαφος σε ελληνοποιήσεις, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν ευθύνεται και εν τέλει σε τίποτα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα το ΥπΑΑΤ θα κληθεί να λάβει αποφάσεις, καθώς εκδικάζεται στο ΣτΕ τον Απρίλιο το ζήτημα του ΠΟΠ, έπειτα από την προσφυγή των Μεσσήνιων, αλλά το σημαντικότερο, να προστατέψει χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς ποικιλίας Καλαμών από τις παράνομες ελληνοποιήσεις, θέμα που όπως μαθαίνουμε απασχόλησε τον Σπήλιο Λιβανό στην συνάντηση που είχε την Τετάρτη στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts