βαμβάκι

Καμία δέσμευση εκ μέρους του ΥπΑΑΤ

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους 22 αγροτικών συλλόγων είχε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός με θέμα το αίτημα των παραγωγών να δοθεί κορονοενίσχυση στο βαμβάκι. Η τηλεδιάσκεψη έγινε σε δύο φάσεις αφού οι αγρότες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Το παράδοξο είναι ότι κάθε μία από τις δύο σχημάτισε διαφορετική εντύπωση από τη συζήτηση. Η πρώτη αρκέστηκε στην καλή πρόθεση του υπουργού πως θα καταβληθεί προσπάθεια για να τρέξει ενίσχυση και στη διαβεβαίωση ότι τελικά «κάτι θα γίνει», χωρίς ωστόσο να λάβει κάτι πιο συγκεκριμένο για να τους ανακοινώσει κι ευχήθηκε το θέμα να έχει αίσιο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα αγρότης που μίλησε στο agrocapital.gr τόνισε τα εξής: Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα πάρουμε την ενίσχυση. Ωστόσο αφού μας διαβεβαίωσε ότι είναι δεδομένη η στήριξη από πλευράς του, τόνισε ότι δυστυχώς δεν μπορεί να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένη ανακοίνωση για την κορονοενίσχυση βάμβακος, διότι είναι στην διαδικασία της τεκμηρίωσης της οικονομικής ζημίας στο βαμβάκι την οποία πρέπει να παρουσιάσει στην ΕΕ. Θεώρησε πως σωστά διεκδικείται ό,τι διεκδικείται, γιατί το βαμβάκι έχει υποστεί ζημιά από τον κορονοϊό. Δήλωσε σύμμαχος αυτής της προσπάθειας, η οποία -όπως τόνισε- είναι σε εξέλιξη. Επισήμανε όμως ότι σήμερα δεν μπορεί να ανακοινώσει το χρηματικό ποσό δίνοντας έτσι την έναρξη των διαδικασιών για κορονοενίσχυση».

Η δεύτερη ωστόσο ομάδα που μετείχε στη τηλεδιάσκεψη σχημάτισε την εντύπωση πως ναι μεν το αίτημα είναι δίκαιο αλλά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί. Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι για να είναι ευχαριστημένοι θα πρέπει να δοθεί μια ενίσχυση περί τα 25 ευρώ το στρέμμα για όλους τους αγρότες συν 17 ευρώ το στρέμμα στους κατά κύριο επάγγελμα παραγωγούς. Επισημαίνουν δε ότι η επόμενη χρονιά προοιωνίζεται ακόμη δυσκολότερη αφού οι περισσότεροι παίρνουν ήδη προκαταβολές από τα εκκοκκιστήρια αφού δεν υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθηθούν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts