Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κας Αραμπατζή, η υφυπουργός προανήγγειλε ότι στο συνολικό σχέδιο, που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΥπΑΑΤ

και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, βασικός άξονας, μεταξύ των άλλων, θα είναι και η στήριξη να είναι ουσιαστική, εμπροσθοβαρής αλλά, ταυτόχρονα, και με προσανατολισμό στη μελλοντική πορεία κάθε κλάδου του πρωτογενούς τομέα.

Παράλληλα τονίστηκε πως συμφωνήθηκε οι τελικές συζητήσεις να γίνουν αμέσως μετά την Πρωτομαγιά καθώς αναμένεται, όπως είπαν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, να υπάρξει εκ νέου κατανάλωση ελληνικών αμνοεριφίων στο πνεύμα του: «Μένουμε σπίτι και τρώμε ελληνικό αρνί και κατσίκι».

Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος, υπολόγισε ότι θα χρειαστούν 41 εκατ. ευρώ για να δοθούν ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους, λόγω των απωλειών από τον κορονοϊό, το Πάσχα που μας πέρασε.

Άμα δεν μπουμε στους ΚΑΔ και δεν υπάρχει και οριζόντια αποζημίωση τυπου de minimis δεν υπάρχει σωτηρία, λέει ο κ. Κύρτσιος

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ. Στέργιος Κύρτσιος, «θα γίνει αμέσως μετά την Πρωτομαγιά μια ακόμα τηλεδιάσκεψη παρουσία Βορίδη για τελική αποτίμηση της κατάστασης. Τα 41 εκατ. τα βγάζει το ΥπΑΑΤ από την εξίσωση 2.200.000 αμνοερίφια επί 11 κιλά επί 1,7 διαφορά τιμής. Εμείς επιμείναμε πως η ζημιά θα διαμορφωθεί σε πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Ζητάμε επίμονα συμμετοχή στους ΚΑΔ των 800 ευρώ για φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές, de minimis 20 ευρώ/ζώο, σύμφωνα με την απογραφή του Δεκέμβρη, παλιές απλήρωτες υποχρεώσεις (εξισωτικές 13-14, καταρροϊκός, συνδεδεμένες 2019 βοοειδών). Όλα είναι στο τραπεζι…». Και πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΚ: «Στατιστικά πρέπει να πούμε πως το 2019 σφάχτηκαν την περίοδο του Πάσχα 1.900.000 αμνοερίφια και 21.000.000 κιλά και φέτος 1.300.000 αμνοερίφια και 15.000.000 κιλά».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι να δοθούν ως αντιστάθμισμα στις απώλειες 1,8 με 2 ευρώ ανά κιλό και βάσει τιμολογίων όσα σφάχτηκαν και όσα θηλυκά κρατήθηκαν λόγω ανάγκης, το πρόβλημα είναι όμως πώς θα δηλωθούν και πώς θα ελεγχθούν.

Η ανακοίνωση της υφυπουργού έχει ως εξής:

Φωτεινή Αραμπατζή σε τηλεδιάσκεψη με αιγοπροβατοτρόφους: «Σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα με την πεποίθηση ότι η αιγοπροβατοτροφία, με τα απαράμιλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας».

«Είναι κυβερνητική δέσμευση η στήριξη σε κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο, μελισσοκόμο και αλιέα το εισόδημα των οποίων επλήγη από την κρίση του κορονοϊού», επαναβεβαίωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε τηλεδιάσκεψη, που είχε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων για την αιγοπροβατοτροφία, σε συνέχεια των επαφών που προηγήθηκαν όλη την περίοδο πριν το Πάσχα.

Η Σερραία υφυπουργός αναγνώρισε ότι «οι κτηνοτρόφοι και ιδίως οι αιγοπροβατοτρόφοι εισήλθαν στη νέα κρίση με πληγές από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και ιδίως από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και προανήγγειλε ότι στο συνολικό σχέδιο, που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΥΠΑΑΤ και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, βασικοί άξονες είναι:

  • Η στήριξη να είναι ουσιαστική, εμπροσθοβαρής αλλά, ταυτόχρονα, και με προσανατολισμό στη μελλοντική πορεία κάθε κλάδου του πρωτογενούς τομέα.
  • Η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, οι δυνατότητες του οποίου είναι, βεβαίως, συγκεκριμένες.
  • Η εναρμόνιση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, που ρητά προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις λόγω κορονοϊού πρέπει να καλύπτουν, αποκλειστικά και μόνο, ζημιές από τις επιπτώσεις στην οικονομία του συγκεκριμένου ιού σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  • Οι ζημιές να τεκμηριώνονται από τα οικονομικά δεδομένα καθώς οι διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές και επικρέμεται πάντοτε η δαμόκλειος σπάθη των ανακτήσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε αποτίμηση της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα, για την οποία κοινή ήταν η διατύπωση ότι οι έλεγχοι για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» ήταν οι πλέον αυστηροί και αποτελεσματικοί, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση θετικά λειτούργησε και η για πρώτη φορά καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών, με νομοθετική ρύθμιση, που εισηγήθηκε στη Βουλή η κυρία Αραμπατζή και ψηφίστηκε στις 2 Απριλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της υφυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης τέθηκε από την υφυπουργό και αποτέλεσε κοινό τόπο ότι η αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων λόγω κορονοϊού πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, που θα επιτρέψουν την αναλογικότητα και τη δίκαιη κατανομή της εισοδηματικής στήριξης.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν αμέσως μετά την Πρωτομαγιά καθώς αναμένεται, όπως είπαν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, να υπάρξει εκ νέου κατανάλωση ελληνικών αμνοεριφίων στο πνεύμα του: «Μένουμε σπίτι και τρώμε ελληνικό αρνί και κατσίκι».

«Θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η αιγοπροβατοτροφία, με τα απαράμιλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Με βάση αυτή την θέση και φυσικά την καθοριστική συμβολή των κτηνοτρόφων θέλουμε, μαζί με το πακέτο των μέτρων στήριξης, να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα καθώς πιστεύουμε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας είναι πολύ μεγάλα», διαβεβαίωσε η κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts