eggs

Τι προσέχουμε αγοράζοντας αυγά.

 

 

Το βασικό χαρακτηριστικό του αυγού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, είναι μία καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ περιέχει επίσης σίδηρο, μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D.

Όμως, στη λίστα με τα φθηνότερα βασικά αγαθά που θα διαθέτουν μηνιαίως τα σούπερ μάρκετ γίνεται αναφορά για συγκεκριμένου τύπου αυγά. Τα αυγά κλωβοστοιχίας.

Ο κωδικός που αναγράφεται πάνω στο κέλυφος του αυγού δηλώνει το σύστημα παραγωγής του. Οι κανόνες της ΕΕ επιβάλλουν την υποχρεωτική αναφορά της μεθόδου παραγωγής ολογράφως στη συσκευασία και με σφραγίδα πάνω στο κέλυφος κάθε αυγού.

Ο αρχικός μονοψήφιος αριθμός αντιστοιχεί στη μέθοδο παραγωγής:

    0: βιολογικής γεωργίας
1: Ελευθέρας βοσκής
2: Αχυρώνα
3: Κλωβοστοιχία (παραγωγή σε κλουβί)

Ποια είναι τα αυγά κλωβοστοιχίας;

Τα ξεχωρίζουμε από την ένδειξη 3 πάνω στο κέλυφος. Τι σημαίνει να ζει μια κότα σε παλαιού τύπου κλωβοστοιχία;

Πρόκειται για το 80% των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι κότες ζουν σε κλωβούς (κλουβιά), όπου ταΐζονται με δημητριακά και καλαμπόκι, αλλά δεν κινούνται, δεν διαθέτουν φωλιά για να γεννήσουν τα αυγά, ούτε κούρνια για να κοιμηθούν.

Ωστόσο οι κλωβοί είναι πλέον καλύτεροι απ’ ό,τι παλιά – σήμερα αντιστοιχούν 750 κ.εκ. για καθεμία κότα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts