Η λήψη προληπτικών μέτρων αποτελεί την μόνη μέθοδο αντιμετώπισης της ασθένειας, η οποία προσβάλλει ένα ευρύ φάσμα καλλιεργούμενων και μη φυτών.

Σοβαρές ζημιές σε ντόπιες ποικιλίες αγγουριάς στην Ελλάδα προκαλεί ο παθογόνος μύκητας Fusarium oxysporum, ο οποίος εγκαθίστανται στα αγγεία του ξύλου με τελικό αποτέλεσμα οι αγγουριές να γίνονται ασθενικές, καχεκτικές και τελικώς να αποξηραίνονται. Πέραν της αγγουριάς, σύμφωνα με ετήσια έκθεση εργασιών του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (σελ. 40), ο εδαφογενής μύκητας προσβάλλει τα αγγεία ενός μεγάλου εύρους καλλιεργούμενων και μη φυτικών ειδών, ενώ η ασθένεια που προκαλεί δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με καλλιεργητικά και χημικά μέσα.

Ο παθογόνος μύκητας προσβάλλει τα φυτά σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους και προκαλεί προφυτρωτικές-μεταφυτρωτικές τήξεις και αδρομύκωση, με τα προσβεβλημένα φυτάρια αγγουριών να αρχίζουν να σαπίζουν στη βάση του στελέχους. Οι προσβολές από την ασθένεια δεν καταλήγουν πάντα σε άμεση αποξήρανση, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται χρόνια εξέλιξη της ασθένειας  όπου ο προσβεβλημένος φυτικός οργανισμός δεν νεκρώνεται, αλλά επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξής του, ενώ παρατηρείται και προοδευτική μάρανση με βαθμιαίο κιτρίνισμα στα κατώτερα φύλλα. Μερικές φορές μπορεί να μαραθεί μόνο ένας πλάγιος βλαστός.Στην περίπτωση εκδήλωσης της οξείας μορφής της ασθένειας, είναι δυνατός ο μαρασμός του προσβεβλημένου φυταρίου μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Ο μύκητας που προκαλεί της αδροφουζαρίωση διαχειμάζει με τη μορφή ανθεκτικών χλαμυδοσπορίων στο έδαφος, σε φυτικά υπολείμματα και σε άλλα οργανικά υλικά στο χωράφι για αρκετά χρόνια, δίχως πρόβλημα ακόμη και σε μεγάλο βάθος, ενώ η είσοδος του παθογόνου στα φυτά γίνεται από τις ρίζες, μέσα από ανοίγματα που δημιουργούνται κατά την ανάπτυξή τους. Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης της ασθένειας είναι οι 18-22 βαθμοί στο έδαφος.

Μέτρα πρόληψης

Ο μύκητας τρέφεται και με αζωτούχες ενώσεις, με αποτέλεσμα εδάφη που δέχονται πλούσια αζωτούχα λίπανση να ευνοούν την ανάπτυξή του, οπότεκαι  η κατάλληλη αζωτούχα  θρέψη των καλλιεργειών -στη νιτρική της μορφή (NO3-) – δίχως υπερβολές (αλλά και εκπτώσεις) αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης κατά της ασθένειας. Με αυτό τον τρόπο το πλεονάζων λίπασμα δεν κατακρατείται στο έδαφος και εκπλένεται, ενώ δεν αποτελεί πλέον πηγή τροφής για το παθογόνο οργανισμό. Η εφαρμογή τριετούς αμειψισποράς και η  χρησιμοποίηση απολυμασμένου και υγιούς σπόρου βοηθούν επίσης στην μη εκδήλωση της ασθένειας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agronews.gr

Recommended Posts