Για τις δυνατότητες που διανοίγονται για τους Ελληνες ορυζοκαλλιεργητές, μετά την απόφαση επιβολής δασμών στο εισαγόμενο ρύζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη τριετία, αλλά και για τη θετική προοπτική που διαμορφώνει η είσοδος νεότερων αγροτών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104. 9 FM” η Γεωργία Κωστηνάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας (Σ.Ο. Ε), του Συνδέσμου που με 15 μέλη επιχειρήσεις εκπροσωπεί σχεδόν το 100% των ορυζόμυλων στην Ελλάδα.

Επιτέλους, μετά από μεγάλη προσπάθεια πολλών Νοτιοευρωπαίων η Ε. Ε αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στο εισαγόμενο ρύζι”, σημείωσε στην αυγή του 2019 η κ. Κωστηνάκη, αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση της Ε. Ε για επιβολή δασμών τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει για τον νεοσυσταθέντα Σύνδεσμο και τα μέλη του (σ.σ συστάθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2018) πως η παρουσία νέων στο πρόσφατο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού ήταν το “μήνυμα” που έκανε τους εμπλεκόμενους στη συγκεκριμένη αγορά “να αισθάνονται πάρα πολύ καλά”.

Στην Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν οι διπλάσιες ποσότητες ρυζιού”, τόνισε η κ. Κωστηνάκη απαντώντας σε ερωτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν σε σχέση με έναν ενδεχόμενο κορεσμό της συγκεκριμένης αγοράς, στοιχείο που συνδυάζεται κατά την άποψη της προέδρου του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας με το προαναφερθέν νέο της επιβολής δασμών από την ΕΕ.

Έτσι με την άμεση ισχύ -όπως είπε η κ. Κωστηνάκη- του νέου κανονισμού, αγορές που είχαν “χαθεί στη Βόρεια Ευρώπη τις έχουμε πάλι”. “Μπορούμε, μπορεί η Ελλάδα να προμηθεύσει ρύζι στη Αγγλία ή τη Γερμανία που έτρωγαν ρύζι από τρίτες χώρες. Άρα υπάρχει μεγάλο κομμάτι που μπορεί να καλυφθεί από την Ελλάδα, έχουμε χωράφια στα οποία μπορεί να καλλιεργηθεί ρύζι” πρόσθεσε η πρόεδρος του Σ.Ο. Ε, που ταυτόχρονα εστίασε στη δυναμική περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας όπου τα μεγέθη είναι σημαντικά και στην ανάγκη εξαγωγικής στόχευσης. “Για να καταλάβει κάποιος σε νούμερα, το παραγόμενο επεξεργασμένο προϊόν σε νούμερα στην Ελλάδα είναι 145. 000 τόνοι, ενώ η Ελλάδα ως χώρα καταναλώνει περί τους 50. 000 τόνους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts