Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για την ποικιλία της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε, με χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών/ Τμήμα Μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Χριστίνα Αναγνωστοπούλου.

 

«Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, καθώς και οι ανάγκες σε νερό, ιδιαίτερα σημαντικές για την ελαιοκαλλιέργεια, προμηνύουν ένα μέλλον ζοφερό για την ελαιοκαλλιέργεια Χαλκιδικής, με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του καρπού, τη μείωσή τους στο δέντρο και την ποιότητα του ελαιολάδου, με ταυτόχρονη αύξηση των εχθρών της ελιάς», σημειώνει η κ. Αναγνωστοπούλου.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην περιοχή, λόγω της έντασης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, υπολογίζεται σε 1,5-2 βαθμούς Κελσίου. Παρατηρείται μεταβολή του βροχομετρικού καθεστώτος, με τις πιο ηπειρωτικές περιοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες μεταβολές, τη στιγμή που οι ανάγκες σε νερό για την ελαιοκαλλιέργεια είναι σημαντικές.

Οι κύριες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας στη Χαλκιδική βρίσκονται στις πιο ξηροθερμικές περιοχές του νομού, με τις απαιτήσεις έτσι να είναι μεγάλες, όπως εξηγεί η κ. Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας ότι «οι μη αρδευόμενες καλλιέργειες ελιάς δεν θα μπορούν να διατηρηθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει, η μείωση της βροχόπτωσης σε πιο βόρειες και ηπειρωτικές περιοχές θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα νερού και άρα και η αρδευτική ικανότητα της κάθε περιοχής. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, όλο και πιο συχνά, οι ελαιοκαλλιέργειες θα βρίσκονται σε συνθήκες θερμικού στρες, γεγονός που κατά την ίδια θα έχει αρνητική συνέπεια στην ποιότητα του καρπού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://emvolos.gr

Recommended Posts