Προέλευση: έμβολος

Αποζημιώσεις μέσα στο Νοέμβριο του 2021 διεκδικούν οι φορείς της Θεσσαλίας για τους αγρότες των περιοχών της Καρδίτσας και των Τρικάλων  που χτυπήθηκαν την περασμένη Κυριακή από το ακραίο καιρικό φαινόμενο της υπερκυτταρικής καταιγίδας-supercell thunderstorm.

Πρόκειται για την  πιο βίαιη κατηγορία καταιγίδας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με κύρια χαρακτηριστικά  την ισχυρή ανεμοθύελλα και την έντονη χαλαζόπτωση που κατέστρεψαν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 100.000 στρέμματα αγροτικής παραγωγής στους Δήμους Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων και Φαρκαδόνας προκαλώντας σοβαρές ζημιές και στο πάγιο κεφάλαιο (σταβλικές εγκαταστάσεις, γεωργικές αποθήκες, υπόστεγα  και ποτιστικά συγκροτήματα).

«Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ προωθούμε την  πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, στο 100% της ζημίας, μέσα στο Νοέμβριο του 2021,  και όχι τον  Μάρτιο του 2022 όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Οργανισμού» δήλωσαν οι φορείς  μετά την  σύσκεψη εργασίας  που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καρδίτσα, παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ  Νίκου Δούκα. «Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, οι οποίοι έχουν  ενημερωθεί για το αίτημα μας.

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του μοναδικού καιρικού φαινομένου όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δήμαρχοι των πληγέντων περιοχών  και οι υπηρεσίες   βρίσκονται στο πεδίο των καταστροφών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Οι τοπικές κοινότητες που χτυπήθηκαν από την υπερκυτταρική καταιγίδα κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες αποζημιώνονται στο σύνολο τους από τον ΕΛΓΑ. Ζητάμε  να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις και να εκδοθούν γρήγορα τα πορίσματα. Χρειάζεται  επίσπευση διαδικασιών και  επίσπευση του χρόνου αποζημίωσης. Είναι ζήτημα ζωής, παραγωγής και επιβίωσης για τους αγρότες της Θεσσαλίας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Στη  σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Τρικάλων Θ. Λιούτας, οι  Αντιπεριφερειάρχες  Καρδίτσας Κ. Νούσιος και  Ν. Καραγιάννης,  Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης, οι δήμαρχοι Καρδίτσας Β. Τσιάκος, Παλαμά Γ. Σακελλαρίου, Σοφάδων Αθ. Σκάρλος, Φαρκαδόνας Σπ. Αγναντής, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Τιτανίου, Σελλάνων, Θεσσαλιώτιδας, οι πρόεδροι των 20 τοπικών κοινοτήτων που επλήγησαν από την υπερκυτταρική καταιγίδα και εκπρόσωποι φορέων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts