ελληνική, φέτα, φέτας

Η ανθεκτικότητα που έδειξε ο αγροδιατροφικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σοκ που προκάλεσε ο κορωνοϊός, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και για τη συνέχεια,

όταν το βάθος της επερχόμενης οικονομικής κρίσης εδραιωθεί σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας μετά την επιστροφή από την καραντίνα.

Μερικές πρώτες εκτιμήσεις εστιάζουν στη ζήτηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που παράγει η ευρωπαϊκή ύπαιθρος, όπως είναι το κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία αναμένεται να περιοριστεί αισθητά εξαιτίας της συρρίκνωσης των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κατανάλωση οίνου εντός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 8% μέσα στο 2020, σε έναν κλάδο όπου το 30% του τζίρου γίνεται σε εστιατόρια και στο πλαίσιο του αγροτουρισμού. Μάλιστα σε αυτήν την πτυχή κατανάλωσης αναλογούν και οι πωλήσεις των πιο εκλεπτισμένων προϊόντων οίνου.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και συγκεκριμένα για τα τυριά, τα οποία ναι μεν θα διατηρήσουν την ανοδική τάση εξαγωγών, εφόσον πράγματι ανακάμψει η ζήτηση από την Ασία, ωστόσο η βελτίωση αυτή δεν προορίζεται για τα premium προϊόντα.

Παράλληλα, η γενική κατανάλωση θα περιοριστεί και αυτή, σε περίπτωση που τα χειρότερα σενάρια περί ύφεσης και απώλειας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας επιβεβαιωθούν, πιέζοντας κατ’ επέκταση το αγροτικό εισόδημα. Στις παραπάνω διαπιστώσεις προχωρά η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στην αγορά αγροτικών

Αυξημένη παραγωγή στο σκληρό σε μια χρονιά με υψηλή ζήτηση

Καλές προοπτικές για το σκληρό σιτάρι και αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου καταγράφει η ίδια έκθεση της Κομισιόν για τα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ, η οποία συνυπολογίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις ισορροπίες της αγοράς..

Σε αυτό το δυσμενές μακροοικονομικό πλαίσιο, τις λιγότερες απώλειες αναμένεται ότι θα καταγράψουν τα σιτηρά τα οποία ευνοούνται από την κατανάλωση ζυμαρικών και λοιπών τελικών προϊόντων διαθέσιμων στη λιανική.

Επιπλέον, το σκληρό σιτάρι δείχνει πως έχει τα περιθώρια, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, να διατηρήσει την δυναμική που κατέγραψε τις τελευταίες εβδομάδες και στην αρχή της επόμενης εμπορικής περιόδου, αφού ευνοείται από μια μείωση της συνολικής παραγωγής σιτηρών κατά 2,2%.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agronews.gr

Recommended Posts