Τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του λήθαργου των δένδρων έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα). Καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (φυτοπαθογόνοι μύκητες και βακτήρια). Επίσης, αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο. Σύμφωνα με το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων που εξέδωσε το Περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών φυτοϋγειονομικού και ποιοτικού ελέγχου Βόλου.

Για την καταπολέμηση των ασθενειών εξωασκός, κορυνέο, φαία σήψη και βακτηριακό έλκος σε δέντρα όπως η ροδακινιά, η νεκταρινιά, η βερικοκιά, η κερασιά και η δαμασκηνιά, το κέντρο Βόλου συστήνει τα εξής:

  1. Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό και με τρόπο, ώστε να διευκολύνεται αργότερα ο αερισμός της κόμης των δένδρων.
  2. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος να αφαιρούνται πλήρως και να καίγονται όλοι οι προσβεβλημένοι βλαστοί, κλάδοι. Καθώς και οι μουμιοποιημένοι καρποί που παραμένουν στα δέντρα, αλλά και εκείνοι που είναι πεσμένοι στο έδαφος.
  3. Δέντρα με μεγάλη έκταση προσβολής από τις ανωτέρω ασθένειες πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται άμεσα.
  4. Άμεση προστασία των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλα μυκητοκτόνα. Καθώς και απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης 10%.
  5. Ψεκασμός πλήρους κάλυψης των δένδρων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα. Δέκα τουλάχιστον ημέρες μετά το κλάδεμα και μέχρι το φούσκωμα των ματιών, με ξηρό καιρό και θερμοκρασία υψηλότερη από 5° C.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts