Συγκεκριμένα την Δευτέρα 15 Ιουνίου συζητήθηκε στην Βουλή η με αριθμό 789/5-6-2020 Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

με θέμα: «Αντιμετώπιση μειωμένης παραγωγής στην ελαιοκομία, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνα) στην ανθοφορία της ελιάς».

Ο υπουργός ανέφερε εν ολίγοις ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αναλυτική καταγραφή των ζημιών ανά νομό και να εκτιμηθεί σε ποιό στάδιο βρίσκονταν οι καλλιέργειες, τις ημέρες του καύσωνα, ώστε μετέπειτα να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα εργαλεία (ΕΛΓΑ και λοιπές εναλλακτικές) για αποζημιώσεις.

Σε σχέση μόνο για τις περσινές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια μέσω σχετικού φακέλου που θα υποβληθεί στην ΕΕ να υπάρξει βοήθεια λόγω κλιματικής αλλαγής.

Για θέμα de minimis που του έθεσε ο πρώην υπουργός για περσινές χρονιές, ο κ. Βορίδης σημείωσε επί της ουσίας ότι χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα.

Μόνο από εθνικά κονδύλια θα μπορούσε να δοθούν χρήματα στους ελαιοπαραγωγούς βάσει της απάντησης Χόγκαν σε Αραχωβίτη

Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός σε διαβούλευση για αλλαγές στη θέσπιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων (θυμίζουμε ότι ελαιόλαδο και ελιές είναι εκτός), αν και όπως φάνηκε από τα λεγόμενά του για να καθιερωθεί συνδεδεμένη στο ελαιόλαδο, πρέπει να κοπούν οι συνδεδεμένες από πολλά άλλα προϊόντα, μιας και το μπάτζετ είναι συγκεκριμένο.

Από τα λεγόμενα Βορίδη προκύπτει ότι οι ελαιοπαραγωγοί μάλλον δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα.

Σημειωτέον ότι ο Σταύρος Αραχωβίτης έθεσε και το ζήτημα των χαμηλών τιμών απορρόφηση σε ελαιόλαδο και ελιές, που σε συνδυασμό με τις ζημιές, έχουν δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα στον κλάδο, κάτι που φαίνεται ήδη στις τοπικές κοινωνίες των ελαιοπαραγωγικών ζωνών.

Αναλυτικά ο διάλογος των δυο αντρών από τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

Κύριε Υπουργέ, θα πληροφορηθήκατε εγκαίρως κι από τους συνεργάτες σας κι από τις υπηρεσίες ότι το τριήμερο μεταξύ 16, 17 και 18 Μαΐου είχαμε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μήνα Μάιο, γεγονός που συνέπεσε με την κορύφωση της ανθοφορίας της ελιάς στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Είναι γνωστό ότι σε θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου έχουμε ζημιές στην καρπόδεση, στην γονιμότητα του άνθους που αντανακλάται στην καρπόδεση με διάφορους τρόπους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη φετινή χρονιά συνέπεσε να έχουμε ταυτόχρονα τρία γεγονότα: να έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες, ρεκόρ θερμοκρασιών, να έχουμε και μεγάλη διάρκεια σε ώρες, αλλά να έχουμε και επανάληψη του φαινομένου για τρεις συνεχόμενες μέρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα, από το 1860 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τον μήνα Μάιο δεκαοχτώ φορές όλες κι όλες θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς. Τα πρώτα εκατόν τριάντα χρόνια, δηλαδή από το 1860 μέχρι το 1990 σημειώθηκαν οκτώ φορές. Δέκα φορές σημειώθηκαν μόλις τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό δείχνει, λοιπόν, ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ. Άρα βλέπουμε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή όλο και πιο συχνά και όλο με μεγαλύτερη σφοδρότητα και ένταση παρατηρούμε φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, είχαμε ξεκινήσει έγκαιρα την αλλαγή του Κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που ο βασικός του κορμός είναι ο ίδιος από το 1988. Ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης της αναλογιστικής μελέτης. Αλλά γι’ αυτό θα τα πούμε αργότερα σε επόμενη επίκαιρη ερώτηση, γιατί για τον ΕΛΓΑ έχουμε να πούμε πολλά.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως επειδή απ’ ό,τι φαίνεται -όπως αναφέρουν και οι συνάδελφοι των υπηρεσιών και οι ιδιώτες αλλά και οι παραγωγοί- στην ελιά έχουμε τόσο μειωμένη καρπόδεση όσο έχουμε και καρπόπτωση καρπιδίου αλλά και μικροκαρπία, μικρό καρπίδιο, σχινοκαρπία δηλαδή, φαίνεται ότι θα υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής την επόμενη χρονιά.

Και το ερώτημα είναι, κύριε Υπουργέ, αν σκοπεύετε και με ποιον τρόπο να στηρίξετε την ελαιοκομία, επειδή ακριβώς το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε περίοδο που δεν καλύπτεται από τον ισχύοντα Κανονισμό, και αν σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα εργαλεία που προσφέρονται στην επιστολή του κ. Χόγκαν που έχετε στο γραφείο σας από τις 27 Ιουλίου του 2019 για τη στήριξη της ελαιοκομίας.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Αραχωβίτη.

Τον λόγο έχει για να απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης για τρία λεπτά.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, τα περιστατικά νομίζω εν πολλοίς είναι έτσι όπως τα εξιστορήσατε, πράγματι. Το πραγματικό μέρος, δηλαδή, της υποθέσεως αυτής είναι έτσι. Τι έχουμε κάνει τώρα εμείς; Να πάω σε αυτό και μετά να δούμε τη μεθοδολογία.

Κοιτάζουμε να κάνουμε μία αρκετά αναλυτική καταγραφή του τι έχει συμβεί ανά περιοχή και να μην πάμε σε μία γενίκευση. Δηλαδή, για να το πω αλλιώς, πηγαίνουμε τμήμα-τμήμα, καλλιέργεια-καλλιέργεια, χωριό-χωριό να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η επίπτωση δεν ήταν ομοιόμορφη παντού. Ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο είχε εξελιχθεί η καρποδεσία, η ανθοφορία, είχε διαφορετικές επιπτώσεις. Σε άλλες η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, σε άλλες υπάρχει μία μέτρια ζημιά, άλλες έχουν πολύ λιγότερη ζημιά. Άρα, λοιπόν, κάνουμε μία τέτοια καταγραφή, προκειμένου να δούμε τι είναι εκείνο που μπορεί να γίνει.

Δεύτερον. Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν είναι πάλι ενιαία η εφαρμογή των απαραίτητων κριτηρίων, δηλαδή εξαρτάται από τη φάση που βρισκόταν η καρποδεσία για να πούμε εάν καλύπτεται ή δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ η ζημιά. Άρα, λοιπόν, γίνεται μία πιο αναλυτική, πιο στοχευμένη, πιο επιτόπια, ας το πω, προσέγγιση στο ζήτημα αυτό, γιατί αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό που θα καθορίσει και τα εργαλεία αποζημίωσης ή ενίσχυσης, αν τυχόν χρειαστούν.

Αυτή η δουλειά είναι σε εξέλιξη. Το παρακολουθούμε από κοντά. Το ξέρουν οι παραγωγοί. Είμαστε κοντά τους, μιλάμε. Θα προσδιορίσουμε το τι ακριβώς θα γίνει σε συνεννόηση και με τον ΕΛΓΑ εν συνεχεία.

Το βασικό μας εργαλείο εξακολουθεί να παραμένει και είναι ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύψει προφανώς τις αποζημιώσεις εκεί που αυτό καλύπτεται. Εκεί που δεν θα υπάρχει κάλυψη, γεννιέται ένα ζήτημα εναλλακτικών εργαλείων και ενναλακτικών στοχεύσεων, ενναλακτικών μηχανισμών για να ενισχύσουμε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Εγώ θα το αφήσω κατ’ αρχήν εδώ, μη αξιοποιώντας το επόμενο λεπτό, για να περάσω στη δευτερολογία μου ενδεχομένως με μία μεγαλύτερη άνεση, αν μου δώσετε, για να πάω στα εργαλεία, μόνο και μόνο για την ενότητα της απάντησης, για να μην τη διακόψω στη μέση εν συνεχεία, καθώς θα πάμε στις ενισχύσεις και στους μηχανισμούς ενισχύσεων και στην επιστολή Χόγκαν σε θέματα που έθεσε ο κύριος συνάδελφος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Θα σας δώσω την άνεση γιατί είναι ενδιαφέρον το θέμα.

Τον λόγο έχει για τρία λεπτά ο κ. Αραχωβίτης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το πρώτο που μας είπατε, ότι παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες, αυτό είναι γνωστό γιατί η αγωνία των ελαιοπαραγωγών είναι μεγάλη. Και δεν είναι μεγάλη μόνο γιατί αναμένεται μειωμένη ελαιοπαραγωγή, που αυτό είναι πασιφανές, αλλά γιατί και η τιμή του ελαιολάδου, αλλά και της βρώσιμης ελιάς ήδη την περίοδο που διανύουμε είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Δηλαδή το συνολικό εισόδημα έχει συμπιεστεί και ένα δεύτερο τελειωτικό χτύπημα από τον καύσωνα θα ήταν καταστροφικό για την ελαιοκαλλιέργεια, όπως καταλαβαίνετε.
Αυτήν την ώρα, λοιπόν, οι ελαιοκαλλιεργητές περιμένουν μία απάντηση, αν έχετε εικόνα του τι καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ και αν πρόκειται να αξιοποιήσετε τα ΠΣΕΑ, που όλοι γνωρίζουμε ότι τα ΠΣΕΑ έχουν περιορισμένες δυνατότητες.

Από εκεί και πέρα να δούμε και άλλα μέτρα τα οποία περιγράφονται στην επιστολή Χόγκαν. Χρειάζονται, όμως, χρηματοδότηση από άλλες πηγές και δεν είναι μόνο για τον καύσωνα, αλλά γενικότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας εφόσον υπάρχει βούληση. Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν;
Θα περιμένουμε την απάντησή σας και θα τεθεί στην κρίση όχι μόνο τη δική μας, αλλά και των ελαιοκαλλιεργητών η δέσμευσή σας εδώ σήμερα. Γιατί εδώ δεν ρωτάμε για έναν λόγο προσωπικής, όπως καταλαβαίνετε, ικανοποίησης. Είναι οι παραγωγοί έξω, οι οποίοι πιέζουν και εμάς και εσάς γιατί τους πιέζει το πραγματικό εισόδημα. Μια χρονιά ακόμα, λοιπόν, με μειωμένο εισόδημα καταλαβαίνετε ότι έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή και στην οικονομία όμως.

Διότι να σας θυμίσω ότι από τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο άρχισαν να φαίνονται τα μηνύματα για μειωμένη τιμή, τόσο στο ελαιόλαδο, όσο και στη βρώσιμη ελιά. Στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, η συνέπεια φάνηκε στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και στα εμπορικά καταστήματα, με κορύφωση τις ημέρες των εορτών, όπου χαρακτηριστικά έλεγαν οι καταστηματάρχες των ελαιοπαραγωγικών περιοχών ότι ήταν από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών. Αυτό είναι προφανές ότι σχετίζεται με την αγοραστική δύναμη.

Επίσης, τις τελευταίες μέρες, αυτό που λένε οι παραγωγοί είναι ότι η αγοραστική ζήτηση σταμάτησε ακριβώς λόγω του φόβου για το τι εισόδημα θα υπάρχει την επόμενη χρονιά. Όλα αυτά, λοιπόν, τα αναφέρω επειδή συνδέονται. Η ελαιοπαραγωγή έχει ανάγκη τη στήριξη. Περιμένουμε να ακούσουμε τις δεσμεύσεις σας.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Αραχωβίτη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ως προς τις δεσμεύσεις που περιμένει ο κ. Αραχωβίτης να ακούσει και εκφράζοντας και διερμηνεύοντας –δεν λέω εγώ όχι- την αγωνία, πράγματι, των ελαιοπαραγωγών, νομίζω ότι σας είπα το καλύτερο που μπορούσα να σας πω για σήμερα. Διότι όλο το υπόλοιπο είναι προφανώς συναρτώμενο από την εξέλιξη των πορισμάτων και της κατάστασης που βρίσκουμε στο πεδίο.

Επομένως, δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι περισσότερο αν δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία στο πεδίο. Θα ήταν ούτως ή άλλως από την πλευρά μου απολύτως ανεύθυνο και μη σοβαρό το να σας πω το οτιδήποτε συγκεκριμένο, δηλαδή στην «τάδε» περιοχή θα κάνουμε αυτό, στη «δείνα» περιοχή το άλλο, τη στιγμή που αυτό είναι μία διεργασία η οποία συνεχίζεται και εξελίσσεται.

Επειδή, όμως, ανοίξατε γενικότερα ζητήματα και επειδή προέρχεστε από ελαιοπαραγωγική περιοχή και έχετε χρηματίσει και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ ίσως θα αρκούσε να πει κανείς πώς αντιμετωπίσατε εσείς –για να με διδάξετε, δηλαδή, με αυτήν την έννοια και να παραδειγματιστώ από τη δράση σας- αντίστοιχα αιτήματα που είχατε το 2018 στην περιοχή σας και πώς ενισχύσατε τους ελαιοπαραγωγούς εκεί, πόσα τους δώσατε. Διότι αυτά είναι πεπραγμένα. Και επειδή η απάντηση είναι «μηδέν» -τους δώσατε «μηδέν»- εγώ σας έχω πει ότι δεν θα κάνω αυτό που κάνατε εσείς. Επομένως, θα προσπαθήσουμε, κατά το δυνατόν, να αντιμετωπίσουμε το θέμα και όλα τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται.
Αναφερθήκατε σε κάτι ακόμα, το οποίο είπατε στον κ. Τσίπρα να το πει. Και έχουμε συζητήσει για αυτό. Είδα, όμως, ότι το είπε και ο κ. Σκουρλέτης. Το αναπαράγετε. Αναφέρομαι στην επιστολή Χόγκαν, κατόπιν της επιστολής που κάνατε για τα προβλήματα της ελαιοπαραγωγής.

Εγώ σας έχω πει –και το καταλαβαίνω- ότι δέκα μήνες μετά δεν έχει μεγάλο νόημα να κάνουμε μία αντιπαράθεση για το τι κάνατε εσείς και τι κάναμε εμείς, αρκεί να μην το θέτετε εσείς. Εγώ ποτέ δεν το θέτω από μόνος μου. Όσο δεν τα θέτετε τα ζητήματα αντιπαραθετικά, εγώ δεν έρχομαι ποτέ να σας πω: «Γιατί κάνατε αυτό; Γιατί κάνατε εκείνο; Γιατί κάνατε το άλλο;». Δεν το λέω.

Μου λέτε, όμως: «Μα, ξέρετε η επιστολή Χόγκαν κατόπιν ενεργειών μου προεκλήθη». Τώρα, μοιραία δεν το θέτετε εσείς; Εσείς το θέσατε. Δεν φταίω εγώ τώρα. Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Εσείς με προκαλείτε σε αυτό.

Πάμε, τώρα, λοιπόν στην επιστολή Χόγκαν, η οποία είναι η δική σας απάντηση στο πρόβλημα της ελαιοπαραγωγής. Με δυο λόγια, έχει εμφανιστεί πρόβλημα ελαιοπαραγωγής επί των ημερών σας και απευθύνετε μία επιστολή με κάποια στοιχεία, σχετικά συνημμένα, προκειμένου να ζητήσετε την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα αυτό.

Πρώτον, φυσικά και δεν λάβατε καμία ενίσχυση. Θέσατε, δηλαδή, ένα κακό προηγούμενο εδώ.

Δεύτερο ζήτημα: Τι σας απαντάει; Του στέλνετε επιστολή και του λέτε: «Θα μας δώσετε βοήθεια για αυτό το οποίο έχουμε πάθει;». Και σας στέλνει επιστολή και σας απαντά: «Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε εθνικά κονδύλια». Δηλαδή, τι έρχεται και σας λέει; «Να είστε καλά! Σας ευχαριστώ πολύ. Πηγαίνετε στον κρατικό προϋπολογισμό και αν έχετε λεφτά, πληρώστε». Αυτά λέει ο Χόγκαν. Εν συνεχεία, σας κάνει μία ενημέρωση. Η ενημέρωση που σας κάνει είναι ως προς τα εργαλεία τα οποία έχετε εσείς ως υπουργός στη διάθεσή σας.

Κύριε Αραχωβίτη, θέλω να ελπίζω ότι δεν την χρειαζόσασταν από τον Επίτροπο την ενημέρωση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Θα σας πω γιατί…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ότι ξέρατε τις νομικές δυνατότητες που έχετε, για να ενισχύσετε τον παραγωγό.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Αν επιτρέπετε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Μην τον διακόπτετε, σας παρακαλώ. Δεν σας διέκοψε καθόλου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Θα μου δώσετε ένα λεπτό μετά;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Δεν θα σας δώσω κανένα λεπτό!

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Περιμένατε τον Επίτροπο να σας ενημερώσει για τα νομικά εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας; Εγώ δεν το περίμενα αυτό από τον Επίτροπο. Τα ξέρω τα νομικά εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου για να κάνω ενίσχυση.

Όμως τώρα, για να ενημερωνόμαστε γενικώς, ποια είναι τα νομικά εργαλεία που σας επισημαίνει ο κύριος Επίτροπος ότι έχετε στη διάθεσή σας; Το de minimis. Το de minimis ξέρετε πόσα λεφτά είναι. Λέτε να καλύπτει το de minimis τις ανάγκες ενίσχυσης της ελαιοπαραγωγής; Όχι. Συμφωνούμε σε αυτό, γι’ αυτό δεν το χρησιμοποιήσατε ποτέ και λογικό είναι υπό αυτή την έννοια.

Λέει μετά: «Να χορηγηθεί βάσει των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων». Εκεί, λέει: «Μπορούμε να χωρίσουμε εγγυήσεις δανείων ή δανείων με ελάχιστο επιτόκιο και πρέπει να περιορίζονται στο ποσό…». Άρα δάνεια! Η πρότασή σας είναι να δώσουμε δάνειο στους ελαιοπαραγωγούς; Για να το καταλάβω.
Τρίτο εργαλείο το οποίο έχετε, το πλαίσιο προώθησης και τα απλά προγράμματα προώθησης. Αυτά όπως ξέρετε εκτελούνται και ούτως η άλλως υπάρχουν. Επομένως, δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο επ’ αυτού.

Σας λέω, όμως, κάτι άλλο. Μπορείτε, λέει, να χορηγήσετε προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη. Τι λέτε για αυτό; Να το κάνουμε; Η προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, όπως ξέρετε, κύριε Αραχωβίτη, έχει εξαντληθεί ως πλαφόν και έχει ένα όριο 10% των συνολικών άμεσων ενισχύσεων. Αυτό προσδιορίζει ένα συνολικό ποσό ενισχύσεων 182 εκατομμύριων ευρώ για το 2019. Αυτό είναι το σύνολο των ενισχύσεων.

Ποια προϊόντα ενισχύονται με αυτά τα 182 εκατομμύρια, με δική σας απόφαση; Το ρύζι, το σκληρό σιτάρι, το βόειο κρέας, η βιομηχανική τομάτα, τα πορτοκάλια, το ροδάκινο, οι σπόροι σποράς, τα σπαράγγια, η σηροτροφεία, τα ζαχαρότευτλα, το αιγοπρόβειο κρέας, οι καρποί με κέλυφος, η κορινθιακή σταφίδα, τα μήλα. Από τον τομέα της κτηνοτροφίας, ειδικά δικαιώματα για τα βοοειδή και ειδικά δικαιώματα για τα αιγοπρόβατα, τα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή. Αυτά βάλατε στην απόφασή σας για να είναι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Θέλετε να βάλουμε την ελιά; Θέλετε να βάλουμε το λάδι να το ενισχύσουμε; Με ποιο ποσό; Θέλετε στο λάδι, που περίπου έχει τριακόσιες χιλιάδες τόνους, να βάλουμε 0,50 ευρώ ενίσχυση το κιλό, δηλαδή 150 εκατομμύρια ευρώ; Θέλετε να μου πείτε και ποιους θα κόψουμε από αυτούς για να δώσουμε τα 150 εκατομμύρια ευρώ στο λάδι;

Εγώ ακούω προτάσεις. Είμαι έτοιμος για διαβούλευση. Επειδή σας ακούω ότι αγωνιάτε για το ζήτημα της αιγοπροβατοτροφίας. Θέλετε να κόψουμε τα 35, 50 και 40 εκατομμύρια ευρώ της αιγοπροβατοτροφίας και να τα βάλουμε στο λάδι; Γιατί αυτό έτσι γίνεται. Δεν είναι από πάνω. Είναι μέσα στο ποσό αυτό.

Είπα τώρα την αιγοπροβατοτροφία γιατί έχει μεγάλη ενίσχυση, αλλιώς πρέπει να τους κόψουμε άλλους για να βγάλουμε τα 150 εκατομμύρια ευρώ από το λάδι. Αυτά σας είπε ο κ. Χόγκαν. Και το τελευταίο που σας είπε είναι προγράμματα για τη στήριξη του τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτά είναι που έχει στη διάθεση του ο Υπουργός.

Η άλλη δυνατότητα η οποία υπάρχει είναι αυτή που προσπαθώ να ενεργοποιήσω στην περίπτωση της Κρήτης, όπως ξέρετε, και παραδίδεται ο φάκελος τώρα όπου ουσιαστικά επικαλείται την κλιματική αλλαγή, για να στηρίξουμε ένα αίτημα, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και όχι από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts