Μάκης-Βορίδης

Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

Με μια σειρά διατάξεων που απλουστεύουν αδειοδοτήσεις και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, κτηνιατρικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς εκτροφείων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Σε άλλη διάταξη καθορίζεται το ανώτατο όριο καταβολής αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε δικαιούχους στα 70.000 ευρώ με τη διευκρίνιση ότι «ειδικά για καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ιδίου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή), το ανώτατο όριο ανά δικαιούχο αποζημίωσης, προσδιορίζεται μέχρι το διπλάσιο του ορίου των 70.000 ευρώ» με σκοπό της οικονομιοκή εξυγίανση του Οργανισμού.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μάξιμος Σενετάκης ανέφερε πως το νομοσχέδιο μπορεί « εκ πρώτης όψεως να μοιάζει με  νομοτεχνικού χαρακτήρα. Διαθέτει, όμως, κρυμμένη πολιτική ουσία, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε» και αυτή είναι «  η στρατηγική του διορθώνω-βελτιώνω που είναι εξαιρετικά σημαντική, χρήσιμη και αποτελεσματική για την υλοποίηση του κεντρικού πολιτικού στόχου που έχει θέσει η Κυβέρνηση, να αλλάξει, επιτέλους, την Ελλάδα, να την κάνει επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και ακόμα καλύτερα ένα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας».

Ο βουλευτής της ΝΔ, τόνισε πως και αυτό το νομοσχέδιο εντάσσεται στον κεντρικό  πολιτικό στόχο της  Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που είναι οι μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων σε κάθε μορφή άσκησης επιχειρηματικότητας  και τη δημιουργία φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος και κλίματος».

Ο  Μάξιμος Συνετάκης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως «νομοσχέδιο της εφαρμοσμένης πολιτικής» καθώς προσδιορίζεται  από το ευρύτερο πλαίσιο των δημοσιονομικών  δυνατοτήτων της χώρας και του ευρωπαϊκού πλαισίου  αρχών και κανόνων. Τόνισε πως τα  72 δισεκατομύρια εξασφαλίζουν τους αναγκαίους πόρους, οι  πόροι για την ΚΑΠ δεν μειώθηκαν.  Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο  της  ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα καθώς θεσπίζει έναν ενιαίο και συνεκτικό τρόπο αδειοδότησης,  υλοποιείται η πλατφόρμα «Notify Business» μέσα από τα τέσσερα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου. Θεσπίζεται η έννοια της «θετικής απόκρισης» όταν η διοίκηση ολιγωρεί Επσης, ο ΕΛΓΑ ενισχύεται και γίνεται πλεονασματικός, παρατείνεται η θεώρηση εισόδου αλλοδαπών εργατών γης μέχρι τέλος του χρόνου. Αυστηροποιούνται οι ποινές για την ιχθυοκλοπή  και ιχθυοκτονία., διευκολύνεται  η αύξηση των ερασιτεχνικών εκτροφείων ζώων συντροφιάς, αντιμετωπίζει φαινόμενα σφαγής ζώων συντροφιάς και ιπποειδών. Δεν αλλάζει ο ορισμός του επαγγελματία εκτροφέα και δεν διευκολύνεται η ερασιτεχνική εκτροφή. Αντιμετωπίζεται το φαινόμενο να υπάρχουν κτήρια-κουφάρια σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιρίδου  ανέφερε πως η αγροτική παραγωγή χρειάζεται την παρέμβαση του κράτους και δεν μπορεί αυτή να αφεθεί στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Υποστήριξε πως η  κυβέρνηση δεν έχει  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο . Αναγνώρισε πως το νομοσχέδιο «πάει να επιλύσει το ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης», αλλά  δεν το κάνει ολοκληρωμένα με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για την αγροτική δραστηριότητα που θα έχει ενιαίους κανόνες και που θα βοηθάει και στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας και σε τελική ανάλυση στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στο αγροτικό επάγγελμα». Χαρακτήρισε το  νομοσχέδιο «συρραφή ανομοιογενών διατάξεων και διάσπαρτων σε πάρα πολλά θέματα, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς έναν κεντρικό στόχο, χωρίς ένα κεντρικό αφήγημα. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι αδιάφορο στη συντριπτική πλειοψηφία των αγορών μας και είναι άοσμο από άποψη πολιτικής»

Ειδικότερα, για τις διατάξεις σχετικά με την αδειοδότηση υδατοκαλλιεργειών είπε πως αυτές  αφορούν μια πολύ μικρή μερίδα μονάδων και δεν υπάρχει ουσιαστική απλοποίηση στο σύνολο του κλάδου. Για την αδειοδότηση των σταβλικών ζήτησε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στις απανωτές παρατάσεις. Για τον ΕΛΓΟ τόνισε πως θα έπρεπε να δοθεί μια λύση για την  μη επιστροφή των χρημάτων που ζητάει η διοίκηση του Οργανισμού από τους υπαλλήλους . Διαφώνησε με τις ρυθμίσεις  για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας όπως αυτές καθορίζονται στο σχεδιο νόμου, ενώ για τον ΕΛΓΑ, ανέφερε πως η μείωση του ποσού από τις 250.000 στις 70.000 δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση κάτι που θα αποδειχθεί ζημιογόνος επιλογή.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας  κατηγόρησε τον υπουργό ότι «δεν έχει διάθεση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας», υποστήριξε ότι από τα μέτρα στήριξης από τον  κορωνοϊό  υπάρχουν αγροτικοί κλάδοι που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα έκτακτα κονδύλια χρηματοδότησης. Αναρωτήθηκε  με ποια κριτήρια και σε πόσους θα δοθούν οι 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και τα  50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία ή αγροτική εκμετάλλευση. Τι θα γίνει με τα  150 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί καθυστερούν οι  αποζημιώσεις καταβολής της εισοδηματικής στήριξης των κτηνοτρόφων και αλιέων, με ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis. Και γιατί δεν καθιερώνει η κυβέρνηση το αγροτικό πετρέλαιο για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ανάφερε πως  «στον πρωτογενή τομέα χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος και πολιτικός χρόνος επεξεργασίας των νομοσχεδίων, για να έχουν αυτά και κάποια αξία.  Ειδικά για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνει με προχειρότητα και βιασύνη. Επίσης, υποστήριξε την τροπολογία  που κατέθεσε το ΚΙΑΝΛ με την οποί παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να εξασφαλίσουν ευκολότερα τις απαραίτητες εκτάσεις για την ίδρυση και την λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως  και ρυθμίσεις για την  ορθή διαχείριση  και μείωση των αδέσποτων ζώων.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε πως «το νομοσχέδιο αυτό όπως και όλα τα αλλά  της Κυβέρνησης έχουν ταξικό πρόσημο, ευνοούν τους μονοπωλιακούς ομίλους και δεν παίρνουν κανένα μέτρο στοιχειώδους ανακούφισης για αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους που κυριολεκτικά είναι σε απόγνωση». Συνεπώς, ανέφερε «δεν αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά,  τους βιοπαλαιστές αγρότες, αλλά  τους επιχειρηματικούς ομίλους πους τους παρέχετε επιπλέον διευκολύνσεις» Επέκρινε το Υπουργείο ότι με τα μέτρα του κορωνοϊού έδωσε  περισσότερα στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών και λιγότερα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Είστε είπε τόσο « απλόχεροι στους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους παραχωρείτε ακόμα και  δημόσιες εκτάσεις χωρίς δημοπρασία, απευθείας, για στρατηγικές επενδύσεις».  Η ταξική σας πολιτική, είπε «εκφράζεται και στο παρόν νομοσχέδιο» καθώς «απαλλάσσετε τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και μεταποιητικές μονάδες από το κόστος των αναλωσίμων και τη δαπάνη δειγματοληψίας στα δείγματα γάλακτος και αυτά τα μεταφέρετε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Δεν κάνετε όμως το ίδιο για τους κτηνοτρόφους, που τους χαρατσώνετε με ειδικό τέλος. Για τον ΕΛΓΑ , είπε πως «επεμβαίνετε με αποσπασματικές διορθώσεις που αφορούν τον Κανονισμό προσωπικού», ενώ για τις αποζημιώσεις του Οργανισμού είπε πως εκκρεμούν ακόμα αποζημιώσει του 2019 και γενικά πρέπει να «μπει τέλος στην αργοπορημένη, τσεκουρεμένη και σταδιακή αποζημίωση των πληγέντων, που σε τελευταία ανάλυση χρήματα των αγροτών είναι και τα έχουν προπληρώσει».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα ακόμα «συνονθύλευμα με διάφορες διατάξεις, χωρίς κεντρική ιδέα, για κάτι τόσο σημαντικό, όπως είναι ο πρωτογενής μας τομέας» και υποστήριξε πως «δυστυχώς, η Κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει τη σημασία του, καθώς επίσης την τεχνολογική του εξέλιξη. Οπότε, δεν μπορείτε να δώσετε τις σωστές κατευθύνσεις στους αγρότες, όπως οφείλετε να κάνετε.  Η κυβέρνηση είπε δεν μπορεί να καταλάβει ότι πρέπει «να αλλάξει το οικονομικό μας μοντέλο και να σταματήσει η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού […] Εμείς έχουμε τονίσει, πάντως, μεταξύ άλλων, πως είναι απαραίτητη η αύξηση της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων από τις τουριστικές μας επιχειρήσεις, με την παροχή κινήτρων».  Ζήτησε να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης των προϊόντων μας, κάτι που θα τονώσει την εσωτερική μας αγορά και αυτούς που θέλουν να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα στηρίζοντας την πατρίδα τους, όσο και το εξωτερικό. Σχετικά με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, είπε πως η Γερμανία δεν επιδοτεί στη χώρα της φωτοβολταϊκά σε καλλιεργήσιμες ή σε εν δυνάμει καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αντίθετα είπε φωτοβολταϊκά πάνελ σε στέγες σταβλικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της μονάδας, θα πρέπει όχι μόνο να επιτρέπονται αλλά και να επιδοτούνται όπως και η παραγωγή βιοενέργειας αφού η χώρα μας έχει πολύ μικρή παραγωγή.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα  επέκρινε το Υπουργείο ότι έκανε προσχηματική διαβούλευση για το σχεδιο νόμου αυτό. Υποστήριξε ότι « δεν κινείται στη λογική της πάταξης της παράλογης γραφειοκρατίας και δεν διέπεται από μια προσπάθεια δημιουργίας ασφάλειας δικαίου στις οικονομικές δραστηριότητες. Αντίθετα, θεωρούμε πως στόχος του είναι, τελικά, η απορρύθμιση του πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και του χωροταξικού σχεδιασμού προς όφελος των απαιτήσεων των επενδυτών». Επίσης είπε «δεν γίνεται τίποτα στον τομέα των χρήσεων γης και των διαχειριστικών σχεδίων» και η «έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, μετατρέπει την όλη διαδικασία απλοποίησης σε διαδικασία νομιμοποίησης της όποιας αυθαίρετης ή επιζήμιας δραστηριότητας» Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις υδατοκαλλιέργειες λέγοντας πως οι υπολογισμοί λειτουργίας μιας μονάδας γίνεται με βάση την φέρουσα ικανότητα ανά θάλασσα και όχι ανά περιφερειακή ενότητα  με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε  υπερφορτωμένες θαλάσσιες ενότητες, όπως στην Σαλαμίνα που έχει υπερκορεστεί το νησί.

Σημειώνεται πως με τη νομοθετική ρύθμιση αυτή, αυστηροποιούνται οι ποινές για τη διάπραξη αδικημάτων ζωοκλοπής και ζωοκτονίας στα οποία πλέον συμπεριλαμβάνεται και η κλοπή και θανάτωση ιχθύων και άλλων υδρόβιων οργανισμών από ιχθυοτροφεία ή αντίστοιχες καλλιέργειες.

Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα σχέσεων του ΕΛΓΟ – «ΔΗΜΗΤΡΑ» με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού ενώ σε άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησης από τους ιδιοκτήτες τους νομίμως υφισταμένων κτισμάτων για αγροδιατροφικούς σκοπούς σε γαίες που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts