Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

 

1. Στόχοι

1.1. Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

1.2.Η έγκαιρη ενημέρωση που αφορά στην περίοδο της καρποφορίας με καρπόδεση του 50% των ανθέων και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

1.3. Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

2. Διαπιστώσεις

Από το δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία μας, διαπιστώνεται ότι ολοκληρώνεται η αλλαγή της γενιάς του πράσινου σκουληκιού σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, οπότε – όπου κρίνεται αναγκαία η χημική επέμβαση – η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι η ιδανικότερη για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του χημικού ψεκασμού. Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές συλλήψεις πεταλούδων πράσινου σκουληκιού εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Γιάννουλης, Δασοχωρίου, Φαλάνης, Κουλουρίου, Ελευθεραί και Τερψιθέας του Δ. Λαρισαίων, των Τ.Κ. Νίκαιας και Νέων Καρυών του Δ. Κιλελέρ και της Τ.Κ. Ρευματιάς του Δ. Φαρσάλων.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Τερψιθέας, Κουλουρίου, Ομορφοχωρίου και Ελευθεραί του Δ. Λαρισαίων και των Τ.Κ. Γλαύκης, Χάλκης, Κιλελέρ, Νίκαιας και Ζαππείου του Δ. Κιλελέρ όπου εμφανίζονται υψηλές συλλήψεις πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού.

3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού, συστήνεται στους παραγωγούς όταν διαπιστώνουν τέσσερις (4) και άνω ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή χρηστικά μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο, τότε μόνο να επέμβουν με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα. Η καταπολέμηση είναι πιο αποτελεσματική όσο πιο έγκαιρα διαπιστωθεί η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) νεαρών σταδίων 1ου και 2ου (μέχρι 1 εκατοστό).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts