Κατ΄ εξαίρεση μέτρα ώστε να επιτραπεί η μελών οικογενείας με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς για τις ανάγκες των αγροτικών εργασιών, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Μετακίνηση μελών οικογενείας με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς για εργασίες στον πρωτογενή τομέα»

Πολλές οικογένειες που απασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα με τον αγροτικό τομέα, μετακινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οικογένειες, των οποίων μέλη συνδράμουν περιστασιακά στην αγροτική δραστηριότητα, για διάφορους λόγους.

Την περίοδο αυτή, ιδιαίτερα στην Κρήτη, η αγροτική δραστηριότητα βρίσκεται στο ζενίθ της, λόγω και της ελαιοκομικής περιόδου που διανύουμε, ενώ σε συνδυασμό με το 2ο lockdown, μέλη οικογενειών που δεν εργάζονται, λόγω ανεργίας ή λόγω αναστολής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, συμμετέχουν στην ελαιοκομιδή που αφορά την οικογενειακή παραγωγή.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 – ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020, στο Άρθρο 1, στην περίπτωση 19, δεν μπορούν να μετακινηθούν με όχημα Ι.Χ. περισσότερα του ενός (1) ατόμου πλέον του οδηγού, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την μετακίνηση μιας οικογένειας που αποτελείται από περισσότερα των 2 μέλη, με σκοπό την απασχόληση στις αγροτικές εργασίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια Κ.Υ.Α., έχει προβλεφθεί -πολύ ορθά- να επιτρέπεται «η μετακίνηση εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές», τηρώντας προφανώς όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επειδή, το μέτρο της απαγόρευσης μεταφοράς ατόμων θα πρέπει να προβλέπει εξαιρέσεις και για άλλου είδους περιπτώσεις, πέραν της μετακίνησης των εκπαιδευτικών, όπως περιπτώσεις που αφορούν εποχικές αγροτικές εργασίες

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts