Καμπανάκι για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή ενισχύσεων στους παραγωγούς έκρουσε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο  εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, για την παρουσίαση της ειδικής έκθεσης της Αρχής, με θέμα «Ενισχύσεις και Πρωτογενή Παραγωγή».

Αναλυτικότερα, ο κ. Ποττάκης ανέφερε πως «Διαπιστώνουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των ενισχύσεων στους παραγωγούς. Επίσης διαπιστώνουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των ενστάσεων των παραγωγών. Αυτό σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα υφίσταται απώλειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, έχουμε περιπτώσεις που υπάρχουν σφάλματα στην χαρτογράφηση των αγροκτημάτων, τα οποία με δυσκολία μπορούν να διορθωθούν, με αποτέλεσμα και πάλι να υπάρχουν απώλειες στις ενισχύσεις των αγροτών. Αυτή την στιγμή λοιπόν, οι καθυστερήσεις μπορεί να φτάνουν τα δύο και τρία χρόνια».

Απαιτείται εξορθολογισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ

Όπως είπε ο κ. Ποττάκης, στην έκθεση καταγράφεται ο ρόλος και η λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ρόλος των ενδιάμεσων φορέων, αλλά και ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού, ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε πως «χρειάζεται να εξορθολογήσουμε όλο τον τρόπο λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού, ώστε τουλάχιστον η ελληνική διοίκηση να λειτουργεί πιο εύρυθμα, ενόψει του νέου μοντέλου απονομής των ενισχύσεων που θα είναι αρκετά προβληματικό για τους Έλληνες παραγωγούς».

Recommended Posts