Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ των ειδικών ενισχύσεων των αγροτών προσέθεσε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης,

καταφεύγοντας σε προσθαφαιρέσεις οι οποίες δημιουργούν μεν εντυπώσεις κινητικότητας γύρω από το όλο θέμα δεν διευκολύνουν ωστόσο την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγροτική παραγωγή.

Η ειδική ενίσχυση των παραγωγών λαϊκών αγορών με 14 εκατομμύρια ευρώ, μάλλον θα πρέπει να χαρακτηρισθεί είδηση, με βάση τα όσα είπε τη Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός, όπως καινούργια στοιχεία έχει και η διαβεβαίωση ότι προχωρά τελικά η ενίσχυση στους παραγωγούς σπαραγγιών.

Αντίθετα, συνεχίζεται η ασάφεια σε ότι αφορά στην ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, με τον κ. Βορίδη να υποστηρίζει ότι το υπουργείο έχει καταλήξει στο ποσό και τον τρόπο, θέλει ωστόσο να εξετάσεις προσεκτικά όλες τις παραμέτρους ώστε να μην αδικηθεί τελικά κανείς.

Η τοποθέτηση Βορίδη ήρθε σε απάντηση ερώτησης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης έχει ως εξής:

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε διαρκώς και αδιαλείπτως όλους όσοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Τη διαρκή και αδιάλειπτη στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους παραγωγούς ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επανέλαβε, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι ήδη έχουν δοθεί μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ προς παραγωγούς (τεύτλα, θερμοκήπια Κρήτης, βαμβάκια και σιτηρά Έβρου) και άλλα 15 εκατομμύρια προς 13.000 αλιείς. Παράλληλα προχωρούν, από κρατικές ενισχύσεις, 10,5 εκατ. ευρώ για ανθοπαραγωγούς και άλλα 14 εκατομμύρια για την ενίσχυση των παραγωγών των λαϊκών αγορών, ενώ προχωρά και η ενίσχυση προς τους παραγωγούς σπαραγγιών και εξετάζεται η αποζημίωση των φραουλοπαραγωγών.

Ο Υπουργός έκανε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές ότι προϋπόθεση των αποζημιώσεων με βάση τον προσωρινό κανονισμό είναι η όποια ζημία να συνδέεται με τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. «Πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων ο Υπουργός επεσήμανε: «Να ψάξετε τα στοιχεία σφαγών, τις ποσότητες σε κιλά, να προσθέσετε και τη διαταραχή της τιμής και θα δείτε ότι το ποσό που επιλέγω να δώσω όχι απλώς είναι γενναιόδωρο, όχι απλώς είναι δίκαιο, αλλά είναι και παραπάνω από τα δεδομένα. Και αυτό το ξέρουν όσοι συζητούν μαζί μου για τα θέματα του ποσού». Αναφερόμενος στην κριτική που έχει δεχθεί ο κ. Βορίδης τόνισε: «“Μπερδεύεις” λένε “αυτούς που παράγουν γάλα με αυτούς που παράγουν κρέας. Αυτοί που έχουν πάθει ζημιά είναι αυτοί που παράγουν κρέας, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν”. Και ρωτώ: Όσοι δηλώνουν θηλυκά παρέδωσαν για σφαγή; Όταν θέτω το κριτήριο του γάλακτος, το πράττω για να γνωρίζω ότι έχει υπάρξει γέννα, επομένως, εφόσον γέννησε η μάνα, παράγει γάλα, άρα το γάλα που παράγεται παραδίδεται και έχω ένα κατ’ αρχήν κριτήριο ότι πράγματι υπήρξε γέννα χωρίς να είμαι υποχρεωμένος να πάω στα ΑΦΜ για να δω ποιος πράγματι παρέδωσε κρέας. Διότι αν πάω στα ΑΦΜ και δω ποιος πράγματι παρέδωσε κρέας, θα είναι δυσάρεστο το αποτέλεσμα. Άρα θέτουμε ένα κριτήριο ώστε να μην καταλήξουν να ενισχύονται και αυτοί οι οποίοι δεν παρέδωσαν μισό κιλό αρνί».

Και ο κ. Βορίδης κατέληξε: «Πρέπει να είναι οριζόντια ρύθμιση, γιατί αλλιώς παραβιάζω τον κανονισμό και τις διατάξεις για τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Έχουμε καταλήξει σε όλα, έχουμε καταλήξει στα ποσά, στους αριθμούς, στα πάντα. Όμως συνεχίζουμε να εργαζόμαστε χρησιμοποιώντας πρόσθετα στοιχεία για να καλύψουμε κάθε περίπτωση. Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αποστόλου υπογράμμισε: «Τα ποσά στα οποία αναφέρεστε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επίσης, μην συγχέετε μια ενίσχυση de minimis, που εσείς επιλέξατε να τη δώσετε για τους δικούς σας λόγους, με μια ενίσχυση που συνδέεται με τη ζημιά που έπαθε ο κλάδος εξαιτίας του κορωνοϊού μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα».

Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση, του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη σχετικά με αποζημιώσεις δενδροκαλλιεργειών λόγω παγετού στον Δήμο Τυρνάβου, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα υπαγωγής αυτών σε ΠΣΕΑ υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Παράλληλα δε, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι εντός του Β’ τριμήνου του 2020 θα παρουσιάσει το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ το οποίο θα περιέχει την εξυγίανση των οικονομικών του και τις δυνατότητες εμπλοκής της ιδιωτικής ασφάλισης «ώστε οι παραγωγοί μας να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες και παροχές από αυτές που έχουν σήμερα».

Τέλος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με την αξιοποίηση του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου προκειμένου να συζητήσει από κοντά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν ώστε να ενεργοποιηθεί το Ίδρυμα.

Β. Αποστόλου: Συνεχίζεται η ομηρία των αγροτών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Μαΐου 2020, η Επίκαιρη Ερώτηση (722/22-5-2020) του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Σε ομηρία οι αγρότες που επλήγησαν από τη πανδημία του Κορωνοϊού.»

Πρωτολογία Β.Αποστόλου:

«Το πρώτο ερώτημά μου έχει σχέση με τη διαπιστωμένη αδυναμία σας να διαχειριστείτε τα 150 εκατ. ευρώ που σας διέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη του αγροτικού χώρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 10 εκατ. ευρώ έχετε διαθέσει στους ανθοπαραγωγούς.

Εμείς από την αρχή που ανακοινώθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά επιμέναμε ότι δεν επαρκούν, ότι οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες. Πόσο μάλλον όταν ακολουθούσε η περίοδος του Πάσχα, όπου πολλοί κλάδοι θα είχαν πρόβλημα.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός οικονομικών σε ερώτηση που του είχαμε υποβάλλει πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσθετη ενίσχυση, ειδικά στο κλάδο της αλιείας, αναφέρει ότι τα 150 εκατ. αφορούσαν παροχή άμεσων ενισχύσεων στοχευμένα σε παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα .

Ποιοί ήταν αυτοί; Σήμερα 2 μήνες από τότε, όταν μάλιστα οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, εσείς έχετε αφήσει στα αζήτητα 140 εκατ. ευρώ.

Πότε λοιπόν θα ενισχύσετε τους ψαράδες, που ειδικά την πρώτη περίοδο της πανδημίας αντιμετώπισαν και πρόβλημα επιβίωσης;

Πότε θα ενισχύσετε τους οινοποιούς που έχουν τεράστιο πρόβλημα με την απορρόφηση της περσινής παραγωγής και σας έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις;

Πότε θα ενισχύσετε τους παραγωγούς των Λαϊκών αγορών;

Και πότε την κτηνοτροφία και ειδικά την αιγοπροβατοτροφία για την οποία θα αναφερθώ, αφού πρώτα ακούσω την, τελική φαντάζομαι, θέση σας.

Αυτή τη στιγμή έχετε στα χέρια σας δυνατότητα για άμεση ενίσχυση 140 εκατ. από το Γενικό Λογιστήριο (δε θέλω να πιστεύω ότι σας δημιουργούν πρόβλημα εκταμίευσης), 22 εκατ. από υπόλοιπο de minimis και 48 εκατ. από τα αδιάθετα του ΠΑΑΑ.

Μα θα μου πείτε ότι όταν εσύ Αποστόλου ζητάς 72 εκατ. για την αιγοπροβατοτροφία, και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά 300. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;

Μπορούν να βρεθούν αν από αυτά που δεν είχαν προγραμματιστεί ως έσοδα στο κρατικό προϋπολογισμό, τα 445 δις από τις επιστροφές των δημοσιονομικών διορθώσεων, που καταφέραμε να πετύχουμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σας διαθέσει η κυβέρνηση ένα μικρό ποσό για το χώρο, δηλαδή γύρω στα 150 εκατ. Πιέστε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Το έχει ανάγκη ο χώρος.»

Δευτερολογία Β. Αποστόλου:

«Δεν απαντήσατε κύριε Υπουργέ για την αιγοπροβατοτροφία, ούτε αιτιολογήσατε την καθυστέρηση στην απορρόφηση των διαθεσίμων για την ενίσχυση του αγροτικού χώρου.

Θα σας καταθέσω τις δικές μας προτάσεις.

Η μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους με βάση τα σφάγια και την παράδοση γάλακτος δημιουργεί πρόβλημα, όχι μόνο για το ύψος της ενίσχυσης αλλά και για τον αριθμό των πληττόμενων που καλύπτει.

Όμως εμείς εκτιμάμε ότι η αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε από τη μειωμένη τιμή πώλησης των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, αλλά και από τη μη πώληση όλης της παραγωγής, τόσο σε κρέας όσο και σε γάλα, ανά θηλυκό ζώο κινείται σε διπλάσιο ποσό, δηλαδή φτάνει στα 8 ευρώ κι όχι στα 4, που αρχικά είχατε γνωστοποιήσει.

Δε θα έχετε πρόβλημα με την αιτιολόγηση του ύψους της ενίσχυσης ανά ζώο. Κι άλλες φορές η Ε.Ε. έχει επιτρέψει τέτοιες ενισχύσεις σε χώρες που είχαν πρόβλημα με τη διάθεση του γάλακτος. Μετά τη κατάργηση, για παράδειγμα των ποσοστώσεων το 2017, που ασφαλώς η τότε κρίση δεν είχε τα στοιχεία της πρόσφατης πανδημίας .

Όσον αφορά στους αιγοπροβατοτρόφους, εμείς προτείνουμε να ενισχυθούν όλοι, δηλαδή όχι μόνο οι 37.500 που συνδέονται με τη συνδεδεμένοι ενίσχυση, αλλά και οι 30.000 που βρίσκονται στις απομονωμένες  ορεινές και νησιώτικες περιοχές. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να προσκομίσουν κάποιο δικαιολογητικό που να εμφανίζει τη συνολική τους δραστηριότητα. Το ζήτημα όμως είναι ότι η έκτακτη βοήθεια από κρατικούς πόρους για να αιτιολογηθεί απέναντι στην Ε.Ε. δεν χρειάζεται οπωσδήποτε τη σύνδεσή της με παραστατικά που αποδεικνύουν την ύπαρξη τους.

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν κι αυτοί, όχι μόνο γιατί έχουν το ίδιο πρόβλημα με τους άλλους, αλλά και δύο ακόμη λόγους, ότι δεν παίρνουν τις ανάλογες με τους άλλους 37.500 ενισχύσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως για παράδειγμα τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που δόθηκαν αυτές τις ημέρες στην κτηνοτροφία και γιατί στην πλειοψηφία τους είναι μικρές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές και πρέπει να κρατηθούν μια και αποτελούν τη μοναδική παραγωγική απασχόληση και πηγή εσόδων σε αυτές.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts