Επιταχύνουν τον ρυθμό των πλειστηριασμών ακινήτων οι τράπεζες. Από τις αρχές του 2020 ο αριθμός των ακινήτων όλων των ειδών, αξίας ακόμη και χαμηλότερης των 30.000 ευρώ, που θα ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Για το θέμα αυτό έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ζητώντας να στηρίξει τον πρωτογενή τομεα της χώρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, «αν πάρουν με πλειστηριαμό τον στάβλο του κτηνοτρόφου τότε θα μείνει άνεργος. Βγάζουν στο σφυρί τα δάνειά μας στα funds με 3% έως 20% της αξίας τους. Κινδυνεύουν όσοι κτηνοτρόφοι θέλησαν να επενδύσουν για εκσυγχρονισμό των σταβλων τους (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι)».

Στην επιστολή του ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μαζικό πλειστηριασμό ακόμη και πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, μετά την κατάρρευση των εισοδημάτων τους από τη δεκαετή μνημονιακή κατάρρευση της χώρας.

Ο ΣΕΚ εκφράζοντας το σύνολο των κτηνοτρόφων, ως ο μεγαλύτερος εθνικός φορέας που εκπροσωπεί όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας της χώρας, εδώ και αρκετά χρόνια έχει εκφράσει την αγωνία αλλά και τις προτάσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι με τα δάνεια των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αγροτών, ορισμένα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου όπως και τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες που αδυνατούν να πληρώσουν λόγω της κατάρρευσης του εισοδήματός τους, όχι με δική τους ευθύνη.

Να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των κριτηρίων δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι είχαν επενδύσει σε σύγχρονες κτηνοτροφικές- πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων που απαιτούσαν υψηλού κόστους δαπάνες.

Βγάζουν στο σφυρί τα δάνειά μας στα funds με 3% έως 20% της αξίας τους και ταυτόχρονα απειλούν με πλειστηριασμό των σπιτιών, στάβλων και όποιων περιουσιακών στοιχείων έχουμε.

Αφού με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν αυξήθηκε το κόστος παραγωγής των προϊόντων μας τα τελευταία 10 χρόνια έως και 150% και οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας (γάλα κρέας κ.α.) μειώθηκαν έως και 50%, με αποτέλεσμα την οικονομική μας κατάρρευση, τώρα μας ζητούν και τα ρέστα.

Πολλοί συνάδελφοι δεν άντεξαν την πίεση και έφυγαν από την παραγωγή και το επάγγελμα. Όσοι έχουμε απομείνει και παράγουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες, είμαστε στα πρόθυρα της εγκατάλειψης του επαγγέλματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους αγελαδοτρόφους της χώρα μας, που από 8.640 εκμεταλλεύσεις το γαλακτοκομικό έτος 2003-2004 εγκατέλειψε το 67% το 2017-2018.

Θέλουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή μας, προσφέροντας στους καταναλωτές και τη χώρα πολύτιμα ποιοτικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυριά) και συνάλλαγμα αντί των
εισαγόμενων προϊόντων. Μόνο οι εξαγωγές της Φέτας ΠΟΠ φέρνουν 400 εκ. € το χρόνο στη χώρα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrotypos.gr

Recommended Posts