Κατά πλειοψηφία κείμενο συμπερασμάτων ενός συστήματος εμπρόσθιας επισήμανσης των τροφίμων που ως κύριο του άξονα θα έχει τον χαρακτηρισμό του τροφίμου σε σχέση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά,

όπως το λεγόμενο Nutri – Score που έχει υιοθετηθεί προαιρετικά στη Γαλλία, παράλληλα με την επισήμανση της προέλευσης, ανακοίνωσε πως θα προωθήσει η Ομοσπονδιακή Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, κ. Julia Klöckner, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου την απόγευμα της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, όπου σε γενικές γραμμές οι υπουργοί των κρατών μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν για τη σημασία ενός εναρμονισμένου συστήματος επισήμανσης με σκοπό την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών και ενθάρρυναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει σχετική νομοθετική πρόταση βασισμένη σε ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων. Υπήρξε όμως διαφωνία από Ελλάδα, Ιταλία και Τσεχία σε σχέδιο συμπερασμάτων που είχε ετοιμάσει η Γερμανική προεδρία κυρίως για το θέμα της χρήσης ενός χρωματικού κωδικοποιημένου συστήματος επισήμανσης που θα αξιολογεί τη θρεπτική αξία ενός τροφίμου όπως το Nutri – Score, έτσι σε σχετική ανακοίνωσε που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «με την υποστήριξη 23 κρατών μελών θα εκδοθεί το κείμενο ως συμπεράσματα της προεδρίας».

Οι ελληνικές θέσεις

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 16 Δεκεμβρίου, με τίτλο «Βέτο από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη στο εμπρόσθιο σύστημα επισήμανσης τροφίμων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρονται τα εξής:

“Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, Ελλάδα, Ιταλία και Τσεχία δεν επέτρεψαν να περάσει σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το οποίο προτεινόταν να υιοθετηθεί ένα σύστημα εμπρόσθιας επισήμανσης των τροφίμων που ως κύριο του άξονα θα είχε τον χαρακτηρισμό του τροφίμου σε σχέση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βορίδης προειδοποίησε για τον κίνδυνο το σύστημα αυτό να είναι διαστρεβλωτικό της πραγματικής διατροφικής αξίας του τροφίμου και να οδηγεί σε παραπλάνηση του καταναλωτή. Ζήτησε δε, να εξαιρεθούν από μία τέτοια επισήμανση τρόφιμα με μοναδικό συστατικό καθώς και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π).

Επειδή η συγκεκριμένη θέση δεν είχε υιοθετηθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων της γερμανικής προεδρίας, το σύστημα αυτό, το οποίο παρέπεμπε στο σύστημα Nutri-Score, καταψηφίστηκε από τις τρεις χώρες με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts