«Η χρονιά φέτος είναι χάλια. Η παραγωγή, όπως δείχνουν τα κτήµατα θα είναι ελάχιστη. Αλλά και γενικότερα στο νοµό δεν διαφοροποιείται η εικόνα που σηµαίνει ότι το συνολικό τονάζ µπορεί να περιοριστεί σε πολύ χαµηλά», ανέφερε στην Agrenda, ο Ευάγγελος Μισαηλίδης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σηµάντρων.

Χωρίς κέφι ετοιµάζονται για τη συγκοµιδή ελιάς και οι παραγωγοί της Ορµύλιας, ενός κατεξοχήν ελαιοκαλλιεργητικού οικισµού. «Η απώλεια υπολογίζεται στο 70-80% στα κτήµατά µας, αλλά θα είµαστε σίγουροι σε περίπου δύο εβδοµάδες, όταν οι εργάτες θα µπουν µε τα τελάρα και θα αρχίσουν να µαζεύουν. Όπως και να έχει, όµως, είναι µια δύσκολη χρονιά», λέει ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάς. Εν τω µεταξύ και το εργατικό κόστος θα είναι υψηλότερο φέτος από τα 2,5 ευρώ ανά κλούβα που έπαιρναν πέρυσι οι εργάτες, διότι «για να γεµίσουν µια κλούβα θα κάνουν πολύ περισσότερη ώρα, καθώς τα δέντρα δεν έχουν καρπό».

Στην Όλυνθο και τον Άγιο Μαμά η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά και πάλι οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιηµένοι. «Σε σύγκριση µε αυτά που ακούµε στις άλλες περιοχές, το χωριό µας φαίνεται να είναι σε λίγο πιο καλή µοίρα. Αλλά µιλάµε απλώς για µια απώλεια που πιθανώς θα κυµανθεί στο 50% µιας κανονικής χρονιάς, όταν φέτος περιµέναµε υπερπαραγωγή, καθώς πέρυσι τα δέντρα δεν είχαν λόγω της ταλαιπωρίας από τη θεοµηνία του 2019», µας εξηγεί ο Ελπιδοφόρος Καραθανάσης από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αγίου Μάµα Χαλκιδικής.

Με αυτά τα δεδομένα, οι εκτιµήσεις που διατυπώνονται µε επιφύλαξη όσο δεν ξεκινά ακόµη η συγκοµιδή, τοποθετούν τη συνολική παραγωγή της Χαλκιδικής µεταξύ 20.000 και 50.000 τόνων, ενώ ιδιαίτερα περιορισµένη αναµένεται η σοδειά και στην Καβάλα όπου έχει αναπτυχθεί ένας αξιόλογος «πυρήνας» καλλιέργειας. Αν και ακόµα από το µεταποιητικό τοµέα δεν έχει εκδηλωθεί καµία αντίδραση, η ανεπάρκεια πρώτης ύλης οδηγεί βάσιµα στο συµπέρασµα ότι η τιµή της ελιάς θα κινηθεί πολύ υψηλότερα από το 1 ευρώ το κιλό τα 110 τεµάχια.

«Η Τιµή δίγουρα θα είναι ανεβασμένη, αλλά το πόσο είναι κάτι που θα το καθορίσει η αγορά, µε βάση τόσο τις παραγγελίες που έχει ο κάθε µεταποιητής, αλλά και τα πιθανά αποθέµατα από πέρυσι», ανέφερε ο κ. Καραθανάσης από τον Άγιο Μάµα. Ο κ. Βασιλάς από την Ορµύλια παρέπεµψε σε «ψιθύρους» για τιµή στα 1,50 ευρώ, µε τους αγρότες να θέλουν τουλάχιστον 1,70 ευρώ για να καλύψουν τα έξοδα. «Τιµές στα επίπεδα του 2013 και του 2018», προέβλεψε ο κ. Μισαηλίδης.

Άλλωστε το κόστος παραγωγής τείνει να λάβει χαρακτηριστικά ανελαστικότητας. «Είτε 10 τόνους έχει το κτήµα, είτε 500 κιλά, οι φροντίδες πρέπει να γίνουν. Φέτος γλιτώσαµε κάποια λιπάσµατα καλοκαιρινά, αλλά τα ραντίσµατα έγιναν όλα και µε το παραπάνω, τα ποτίσµατα ήταν περισσότερα γιατί έχουµε να δούµε βροχή εδώ και δύο µήνες, ενώ επειδή τα δέντρα δεν έχουν πολύ καρπό πέταξαν λαίµαργα και είχαµε ένα πρόσθετο έξοδο και για το κλάδεµά τους», ανέφερε ο κ. Καραθανάσης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts