Μειωμένη είναι μέχρι τώρα η παραγωγή μελιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, είτε λόγω παρατεταμένων βροχοπτώσεων ή ισχυρών ανέμων, είτε λόγω ξηρασίας σε κρίσιμες περιόδους για τη βόσκηση και την παραγωγή, κάνοντας πολλούς μελισσοκόμους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο δεύτερο «βάρεμα» του πεύκου, για αναστροφή του αρνητικού κλίματος.
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
Κάθε πέρσι και καλύτερα
Χειρότερη χρονιά και από την περσινή χαρακτηρίζει τη φετινή ο μελισσοκόμος πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαριών Θάσου, Θανάσης Κοπανούδης. Και δικαίως, καθώς το μέλι Θάσου υπολογίζεται στο 25% της περσινής παραγωγής, που ήταν ήδη κακή. Η ξηρασία και ο λίβας που επικρατεί από τις 10 Αυγούστου λειτουργούν καταστροφικά για την παραγωγή.
Οι μελισσοκόμοι στρέφουν τις εναπομείνασες ελπίδες την περίοδο 5-10 Σεπτέμβρη στο πεύκο, αλλά τα μελίσσια κουράστηκαν πολύ και ο στρατός τους είναι μειωμένος. «Πανελλαδικά επικρατεί αυτή η κατάσταση με το πεύκο, λόγω καιρού. Μελισσοκόμοι από τη Νότια Ελλάδα αναζητούν μια θέση στη Θάσο, αλλά τα μελίσσια μας κυριολεκτικά πεινούν, ούτε λόγος για παραγωγή», αναφέρει χαρακτηριστικά, μετρώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε την συνέχεια στο ypaithros.gr