γεωργία, αγρότης, τροπολογία, φορολογία

Μια σημαντική αύξηση του αριθμού των αγροτών ειδικού καθεστώτος που περνούν πλέον στο υποχρεωτικό άνοιγμα βιβλίων δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα αρκετών αγροτικών εκμεταλλεύσεων έπειτα από τις μεγάλες διακυμάνσεις τις οποίες κατέγραψαν οι τιμές σε αρκετά αγροτικά προϊόντα μέσα στο 2022.

 

Πιο αντιπροσωπευτική είναι η περίπτωση των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη μερίδα αγροτών ειδικού καθεστώτος λόγω της δομής των εκμεταλλεύσεων, αρκετοί εκ των οποίων είτε ξεπέρασαν είτε πρόκεται να ξεπεράσουν το σύνορο των 15.000 ευρώ τζίρου που βάζει ο υφιστάμενος κανονισμός ως όριο για την υποχρεωτική ένταξη σε καθεστώς βιβλίων.

Με την τιμή για το ελαιόλαδο στα 5,30 ευρώ το κιλό, κάποιος με παραγωγή 3 τόνων ελαιολάδου βρίσκεται στην περιοχή των 15.900 ευρώ, όταν πέρυσι για την ίδια ποσότητα, ο τζίρος του θα ήταν μεταξύ των 10.000 και 11.000 ευρώ.

Αντίστοιχα παραδείγματα εντοπίζονται και σε καλλιέργειες όπως το σκληρό σιτάρι με παραγωγούς που πούλησαν στα 47 με 50 λεπτά το κιλό έναντι των 25 με 30 λεπτών το 2021.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η προθεσμία αλλαγής καθεστώτος έληξε στις 30 Ιανουαρίου και και η λεπτομέρεια αυτή διέφυγε από αρκετούς παραγωγούς, καθώς επίσης και του γεγονότος ότι δεν άλλαξε αυτό καθαυτό το μέγεθος και η δυναμική των εκμεταλλεύσεων, δίνονται αφορμές ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από την πιθανότητα παράτασης στην προθεσμία επιλογής καθεστώτος ή από την εξαίρεση των παραγωγών να προβούν σε αυτό ειδικά για την φορά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts