γάλα

Φωτιές έχει ανάψει στη Θεσσαλία, η αναφορά του ίδιου του υπουργού, Γιώργου Γιωργαντά, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με γυναίκα κτηνοτρόφο στην Ελασσόνα, ότι το επίπεδο του 1,70 ευρώ το κιλό, ως τιμή παραγωγού, θα μπορούσε να είναι «δίκαιη τιμή» για το πρόβειο γάλα, τουλάχιστον υπό τις παρούσες περιστάσεις.

 

Τα όσα ακολούθησαν τη συγκεκριμένη αναφορά, υποχρέωσαν, όπως λέγεται τον υπουργό να… αποσύρει τη συγκεκριμένη απόστροφο του λόγου, ωστόσο, ο απόηχός της ηχεί ακόμα στα χωριά του κάμπου.

Και όλα αυτά, ενώ εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση της η διαπραγμάτευση για την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος που θα ισχύσει κατά τη νέα γαλακτική περίοδο. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πλέον δραματικά και η πίεση που ασκείται σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γίνεται κάτι παραπάνω από ασφυκτική, καθώς μπήκαμε στον Οκτώβριο.

Η αγωνία για το τί θα γίνει, καθώς ο κόμπος πλησιάζει επικίνδυνα στο χτένι, ήταν διάχυτη και στην Πανελλήνια Γιορτή Φέτας & Γαστρονομίας, το τριήμερο 23 – 25 Σεπτεμβρίου στην Ελασσόνα και κυριάρχησε στα πολλά «πηγαδάκια» που στήθηκαν μεταξύ παριστάμενων παραγωγών, μεταποιητών, πολιτικών παραγόντων και επισκεπτών στην εκδήλωση.

«Μέχρι τώρα όλοι παίζουν άμυνα. Η είσοδος, όμως, στον Οκτώβριο δεν αφήνει άλλα περιθώρια για να παραμένει η κατάσταση ρευστότητας.

Οι μεταποιητές κι εκπρόσωποι των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων των παραγωγών από την περιοχή, πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους, γιατί οι υποχρεώσεις τρέχουν, ο κόσμος έχει υπογράψει επιταγές και πρέπει να πάρει χρήματα για να τις εξυπηρετήσει», μεταφέρθηκε στην Agrenda από πηγή, η οποία μετείχε ενεργά στις «ζυμώσεις» που έγιναν «κάτω από το ραντάρ» της γιορτής στην Ελασσόνα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts