ζάχαρη, ζαχαρότευτλα, τευτλοκαλλιεργητές

Σε μια από τις χειρότερες καλλιεργητικές περιόδους της τελευταίας δεκαετίας εξελίχθηκε η φετινή για τους τευτλοκαλλιεργητές της χώρας. Επιδεινώνοντας την, ήδη, δυσμενή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη στήριξης του εισοδήματός τους.

Η ολοκλήρωση της συγκομιδής κατέδειξε αποκαρδιωτικά στοιχεία, καθώς οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν χαμηλότερες, μεσοσταθμικά, κατά 47%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ σε κάποια χωράφια δεν ξεπέρασαν τους 1,5 τόνους το στρέμμα, όταν παραδοσιακά οι αποδόσεις τους έπιαναν από 5 τόνους το στρέμμα και πάνω.

Τα αίτια για την κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων, όπως δηλώνουν οι παραγωγοί, σχετίζονται με την αργοπορία στη σπορά των χωραφιών

-λόγω της αναβλητικότητας της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ να προσδιορίσει το τιμολόγιο που θα ίσχυε,

-στο ό,τι δεν τους προμήθευσε με κατάλληλα σκευάσματα φυτοπροστασίας

-και εν τέλει επειδή και πάλι με ευθύνη της βιομηχανίας καθυστέρησε κι η εξαγωγή των τεύτλων με συνέπεια να μειωθεί και ο ζαχαρικός τίτλος.

Στήριξη από το De Minimis ή τα ΠΣΕΑ ζητούν οι τευτλοπαραγωγοί

Τα ζητήματα αυτά εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας την περασμένη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο Πλατύ Ημαθίας. Συμφωνήθηκε να ζητηθεί από το υπουργείο να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθεί το εισόδημά τους, είτε μέσω των De Minimis, είτε μέσω των ΠΣΕΑ.

 

Διαβάστε τη συνέχεια σε agronews.gr

Recommended Posts