provata_1

Η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 4699/26-3-2018 Ερώτηση του Υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη, η οποία δεν απαντήθηκε εμπρόθεσμα  από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου και μετατράπηκε σε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Η Κτηνοτροφία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Πέμπτης 24.5.2018.

 

Στην αρχή της Ομιλίας του, ο Βουλευτής περιέγραφε αναλυτικά την υφισταμένη κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία. Ειδικότερα, ανέφερε ότι: «Τα πράγματα στην ελληνική κτηνοτροφία ποτέ δεν ήταν ιδανικάΣήμερα όμως η ελληνική κτηνοτροφία είναι προ των πυλών της καταστροφής. Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να αναφέρω μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αιγοπροβατοτροφία ως προς την επιβίωσή της, για να κατανοήσετε ότι τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Η κατάσταση είναι δραματικήτραγική και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπισία και εξαθλίωσηΗ ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή είναι απροστάτευτη στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ γαλακτοβιομηχάνων καιεμπόρωνΟι περισσότεροι είναι αδίστακτοι με σκοπό το πρόσκαιρο κέρδοςΑνοιχτές τιμές πωλήσεων χωρίς συμβόλαιααθρόες εισαγωγές χωρίς κανέναν έλεγχο, αποπληρωμή όταν θελήσει ο έμποροςΔεν τηρούν ούτε καν αυτό που είπατε από τις τριάντα στις εξήντα μέρες. Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί κόβουν τιμολόγια και πληρώνουν και ΦΠΑ. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Αδυσώπητοι δε από την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών λειτουργούν με αθέμιτες πρακτικές ελληνοποιήσεων, νοθείες και παραπλάνηση του καταναλωτήΜε απύθμενο θράσος υποτιμούνεκβιάζουν και ασελγούν σε βάρος της κτηνοτροφικής παραγωγής και των κτηνοτρόφωνλειτουργώντας πραγματικά ως καρτέλΌποιος αντιδρά, δεν του παίρνουν το γάλα, αντιθέτως του παίρνουν τις παγοκυψέλες. Έτσι έχουμε κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και το ξέρετε πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή η τιμή από 1,10 ευρώ είναι στο 0,60ευρώ και 0,50 ευρώ και στο γίδινο από 0,60 ευρώ  σε 0,33ευρώ , ενώ οι τιμές στο ράφι είναι 2,8 ευρώ το λίτρο».

Από την άλλη πλευρά, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Τζελέπης: «έχουμε μια σειρά εξαγγελίες από εσάς και μέτρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ με την απάντηση που μου στείλατε στις 9 Μαΐου μου είπατε ότι όλα βαίνουν καλώς, σαν αυτό που λένε οι κτηνοτρόφοι μας «με τον ήλιο τα βάζουν, με τον ήλιο τα βγάζουν, τι έχουν τα έρμα και ψοφούν;». Ψάχνετε να δείτε τι θα πράξετε. Ανακοινώσατε τώρα και κάποια μέτρα. Θα πρέπει, όμως, να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας ότι οι κτηνοτρόφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την υπέρμετρη φορολόγησηάμεση και έμμεσητις υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορέςτα υψηλά επίπεδα δανεισμού, και τις τιμές στις ζωοτροφές, στα καύσιμα και σε κάθε είδους εφοδίων που αυξάνονται ανεξέλεγκταΓια αυτό πραγματικά θα πρέπει τα μέτρα να είναι στοχευμένα. Σας ρωτάω λοιπόν, ποια θα είναι αυτά τα μέτρα για την άμεση οικονομική ανακούφιση των κτηνοτρόφων, γιατί καταλαβαίνετε ότι η ελληνική κτηνοτροφία είναι βασικός οικονομικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή στην ελληνική περιφέρεια και χρειάζεται ιδιαίτερα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου δραστηριοποιείται, να στηρίξουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο».

Στη συνέχεια, στην δευτερολογία του, ο Βουλευτής τόνισε τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, πραγματικά μένω έκπληκτος. Η αιγοπροβατοτροφία καταστρέφεται και εσείς μου δίνετε την εντύπωση ότι δεν έχετε κατανοήσει το πρόβλημα. Δεν το έχετε κατανοήσει και αυτό φαίνεται από τα μέτρα που εξαγγείλατε. Έρχεστε εδώ και λέτε ότι δεν μπορείτε να επέμβετε στις τιμές, ότι όλα βαίνουν καλώς σε σχέση με τα ισοζύγια, ότι θα κάνετε ελέγχους με τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Για ποιόν ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» μιλάτε; Γι’ αυτόν που δεν μπορεί να κάνει μια σύμβαση και χάθηκαν τα 6,5 εκατομμύρια για την προώθηση της φέτας; Έχετε ευθύνες εκεί. Τέσσερις παρατάσεις χρειάστηκαν για να ξυπνήσετε και να καταργήσετε το διοικητικό συμβούλιο. Θα δούμε τι γίνεται και με τις εταιρείες: τη SOPEXA και την άλλη, γιατί χάθηκε το πρόγραμμα εκεί. Δεν έχετε προσωπικό. Και εγώ ρωτάω. Η Κυβέρνηση στα τρία χρόνια θητείας της έχει αυξήσει τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 21.400Έχετε υποβάλλει κάποιο αίτημα για να πάρετε υπάλληλους, κτηνιάτρους, ελεγκτές στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»; Κανένα αίτημα».

Επίσης, αναφορικά με τη σημερινή πραγματικότητα ο κ. Τζελέπης σχολίασε ότι: «Φτάνουμε τώρα στο «σήμερα»λες και τώρα εσείς ξυπνήσατεΑπό τον Νοέμβριο μήνα έχουμε μια σειρά από συμβάσεις για πώληση φέτας 4,30 ευρώ το κιλό στο εξωτερικό. Χτύπησαν τα καμπανάκια. Τι κάνατε εσείς; Το κιλό 4,30 ευρώ, σε συμβάσεις με σούπερ μάρκετ του εξωτερικού και με μεγάλες εταιρείες της χώρας μας. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, όταν χρειάζεται 4 κιλά γάλα για να γίνει ένα κιλό φέτα; Με τι το κάνουν αυτό το γάλα; Σας το έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν έχετε κατανοήσει το εξής:  Βγάλατε τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες μέσα από τα δικά τους θεσμικά όργανα, από τον ΕΛΓΑ από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Διορίσατε νέα διοικητικά συμβούλια. Γιατί δεν αλλάξατε αυτόν τον Νόμο και δεν συμπεριλάβατε μέσα στα Διοικητικά Συμβούλια τους κτηνοτρόφους, μήπως και κατανοήσετε το πρόβλημα; Αν δεν κατανοήσετε το πρόβλημα, δεν μπορείτε να κάνετε και σωστή στρατηγική».

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.agrocapital.gr

 

Recommended Posts