crop-καλλιεργεια-χωραφι

Ικανοποιητικές τιμές πιάνουν οι παραγωγοί κορόμηλου τις τελευταίες ημέρες ως απόρροια της έντονης ζήτησης για το προϊόν, που ακολουθεί καθώς φαίνεται τη ζήτηση που έχουν φέτος και τα υπόλοιπα φρούτα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, οι τιμές παραγωγού φθάνουν έως και τα 70 λεπτά το κιλό σε ορισμένες περιπτώσεις για τα πιο χοντρά μεγέθη, οι ποιότητες είναι πολύ καλές και αν σκεφθεί κανείς ότι τα κόστη της καλλιέργειας είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται πόσο καλή είναι η χρονιά φέτος.

Η καλλιέργεια κορόμηλου εντοπίζεται κυρίως στο νομό Πέλλας, εξηγεί ο κ. Παστόπουλος, ενώ κορομηλιές έχουν κυρίως αγρότες με δαμάσκηνα, για να λειτουργούν ως επικονιαστές, ωστόσο υπάρχουν και παραγωγοί που καλλιεργούν συστηματικά το προϊόν. Σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, κορόμηλα είχαν μπει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά επειδή δεν υπήρχε κέρδος και οι σοδειές ήταν στα αζήτητα μερικές χρονιές, πολύς κόσμος τις εγκατέλειψε.

Τώρα είναι η περίοδος συγκομιδής του κορόμηλου

Κορόμηλα καλλιεργεί και ο κ. Μιχάλης Κελεσίδης από την Πετριά του δήμου Σκύδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση φέτος, όπως για όλα τα φρούτα είναι ιδιαίτερα έντονη και ως εκ τούτου οι τιμές φθάνουν και τα 60 λεπτά το κιλό για τα πιο ποιοτικά κορόμηλα. Ο κ. Κελεσίδης βάζει σε χαρτόκουτα τα κορόμηλα (όπως και άλλα φρούτα) και τα εμπορεύεται εντός Ελλάδας.

Όπως μας εξηγεί, τα κόστη στο κορόμηλο είναι ιδιαίτερα χαμηλά (χρειάζεται πιο λίγα ραντίσματα για ψείρα και μονίλια, αλλά όχι αραιώματα) και με τέτοιες τιμές, υπάρχει κέρδος για τον παραγωγό. Σύμφωνα με τον ίδιο κορομηλιές υπάρχουν κυρίως σε Πέλλα και Έδεσσα, ίσως και σε κάποιες άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, αλλά πολύ περιορισμένα, όπως επίσης και στη Θεσσαλία (Μαγνησία).

Ιδιαίτερα έντονη χαρακτηρίζει την ζήτηση για το προϊόν φέτος και ο κ. Πολύκαρπος Κιστόγλου, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οπωροκηπευτικών Μανδάλου Έδεσσας, μιας οργάνωσης που παραλαμβάνει φρούτα από τα 250 μέλη της – παραγωγούς, μεταξύ άλλων και κορόμηλα, τα οποία και συσκευάζει. Υπήρχαν χρονιές, που το κορόμηλο είχε χαμηλή ζήτηση και οι τιμές είχαν φθάσει τα 30 λεπτά, αλλά φέτος είναι καλή χρονιά για τον παραγωγό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts